Gyoza, japan toltott teszta
Mar nagyon reg keszulok ra, de nem mertem hozzafogni. De mivel nagyon szeretem , vegul csak raszantam magam az elkeszitesere. A receptet tobb japan receptbol allitottam ossze, amik nagyjabol ugyanazokat a hozzatevoket tartalmazzak, van amelyikbol hianyzik a repa, viszont van benne gomba, nincs benne hagyma de van fokhagyma. En a nekem legjobban megfelelo valtozatot alakitottam ki. A hajtogatasi technikatol sem kell megijedni. Az elso 1-2 db nem lesz tul szep, de azutan mar egyre szebbek lesznek es csodalni fogod, hogy milyen szepsegek kerulnek ki a kezed alol :)
Mindamellett, hogy nagyon finom is, hamar el is keszul, es pillanatok alatt el is tuntetik az ehes szajak :)
A Gyoza tesztajahoz :
1egesz+ 1/3 pohar sima feher liszt ( az uzletben kaphato meropoharat hasznalom ami kb 2,5 dl)
1/2 pohar forro viz, 2 ek olaj.
A forro vizet raontjuk a lisztre es a 2 ek olajra, jol osszegyurjuk, mig sima masszat kapunk, (Jol gyurhato kellemes tapintasu tesztat kapunk)es atlatszo foliaba tekerve a hutobe tesszuk 1 orara.
A toltelekhez:
1/2 voroshagyma
fel repa
1/4 kinai kel (ha nincs akkor kaposzta)
1 kk reszelt gyomber
1 ek szojaszosz
1/2 chilipaprika
1 ujhagyma +a zoldje
1 ek cukor
150-200 gr csirkemell
1 kk szezammag olaj
feherbors. (akinek van tehet bele kagyloszoszt is, vagy halszoszt)
A zoldsegeket nagyon nagyon aprora vagjuk, a kinai kelt hajszalvekonyra 1-2 ek olajon par percig sutjuk, nagy langon, de nem szabad elpuhitani a zoldsegeket. Hozzaadjuk a cukrot, feherborsot, szezammagolajat, szojaszoszt . Osszekeverjuk es levesszuk a tuzrol. Picit hulni hagyjuk , aztan hozzakeverjuk a daralt hushoz. En pulykamellet hasznaltam, de termeszetesen barmilyen hus megfelel. Jol osszekeverjuk a zoldsegekkel es ha szukseges meg adunk hozza szojaszoszt, meg feherborsot.
Elkeszitese :
Egy ora elteltevel kivesszuk a tesztankat a hutobol es nagyon vekonyra nyujtjuk. Egy nagy vizespoharral, vagy tesztavagoval kor alaku formakat vagunk belole. Minden kor alaku tesztat egyenkent a tenyerunkbe veszunk es rateszunk egy adag tolteleket, nalam ez 1 pupos kiskanal volt. Vigyazunk, hogy a szelei uresen maradjanak, mert ott fogjuk osszezarni a kis csomagokat. A tesztat kettehajtjuk, osszecsipjuk a kozepet, majd elkezdjuk a hajtogatast. Leirni nemigen lehet a modjat, de mellekelek egy videot, ami szerint keszitettem. Lehet kezdeni a hajtogatast akozepen ahol osszefogtuk, vagy a szeleitol. Mint mar irtam az elejen , nem kell megijedni, az elso 12- db utan mar konnyen megy. A legvegen meg mar olyan, mintha egesz eletedben ezt csinaltad volna :)
Ha elkeszultunk a hajtogatassal, hutobe tesszuk a kis Gyozakat, es nylonnal legmentesen letakarjuk. Termeszetesen azonnal is lehet fozni.
Mikor ugy dontunk , itt az ideje, egy serpenyobe ami nem ragad 2 ek olajat ontunk, felforrositjuk, es a kis csomagokat az also reszen aranyszinure piritjuk.
Azutan ontunk hozza 1-2 pohar zoldseglalaplevet, amit konnyen elkeszithetunk par db zoldsegbol, vagy huslevet, ha nincs akkor vizet , amibe teszunk egy keves sot. Lefedjuk es addig fozzuk, mig a gozben megfo a teszta. Ez kb 4-5 percet vesz igenybe. mig a teszta megfo, addig megfo a benne levo hus is. Mikor megfott szurolapattal kiszedjuk es egy talra tesszuk, lehetoleg ne erjenek egymashoz.
Az ontet keszitese :
1/4 pohar szojaszosz
1 kk rizsecet (ha nincs akkor a sima ecet is jo)
1/2 kk cukor (ha van barna)
fel kiskanal aprora vagott chilipaprika vagy chilipehely.
mindenki izlese szerint adagolja a chilit bele.
Egy keves aprora vagott koriandert vagunk es beleszorjuk az ontetbe. Ha nincs akkor ujhagyma zoldjet vagjunk bele.
Az ontetet erdemes elkesziteni mig a csomagocskak fonek. Az ontetbe martogatva jo etvaggyal elfogyasztjuk ez a finom etelt :) Megeri a raforditott energiat es idot! Jo etvagyat kivanok!
Mellekelem a videot ami szerint keszitettem. mivel friss tesztabol dolgozunk, nincs zukseg megkenni a teszta szeleit, a videoban keszult gyozak, kesz tesztabol keszulnek. Csak a hajtogatasi technikara figyeljetek.
https://youtu.be/ggdqHEZ6dfw
A youtube-ba irjatok be how to make gyoza es kiad sok kis videot. Vlasszatok a nektek legmegfelelobb hajtogatasi modot.
Mindamellett, hogy nagyon finom is, hamar el is keszul, es pillanatok alatt el is tuntetik az ehes szajak :)
A Gyoza tesztajahoz :
1egesz
1/2 pohar forro viz, 2 ek olaj.
A forro vizet raontjuk a lisztre es a 2 ek olajra, jol osszegyurjuk, mig sima masszat kapunk, (Jol gyurhato kellemes tapintasu tesztat kapunk)es atlatszo foliaba tekerve a hutobe tesszuk 1 orara.
A toltelekhez:
1/2 voroshagyma
fel repa
1/4 kinai kel (ha nincs akkor kaposzta)
1 kk reszelt gyomber
1 ek szojaszosz
1/2 chilipaprika
1 ujhagyma +a zoldje
1 ek cukor
150-200 gr csirkemell
1 kk szezammag olaj
feherbors. (akinek van tehet bele kagyloszoszt is, vagy halszoszt)
A zoldsegeket nagyon nagyon aprora vagjuk, a kinai kelt hajszalvekonyra 1-2 ek olajon par percig sutjuk, nagy langon, de nem szabad elpuhitani a zoldsegeket. Hozzaadjuk a cukrot, feherborsot, szezammagolajat, szojaszoszt . Osszekeverjuk es levesszuk a tuzrol. Picit hulni hagyjuk , aztan hozzakeverjuk a daralt hushoz. En pulykamellet hasznaltam, de termeszetesen barmilyen hus megfelel. Jol osszekeverjuk a zoldsegekkel es ha szukseges meg adunk hozza szojaszoszt, meg feherborsot.
Elkeszitese :
Egy ora elteltevel kivesszuk a tesztankat a hutobol es nagyon vekonyra nyujtjuk. Egy nagy vizespoharral, vagy tesztavagoval kor alaku formakat vagunk belole. Minden kor alaku tesztat egyenkent a tenyerunkbe veszunk es rateszunk egy adag tolteleket, nalam ez 1 pupos kiskanal volt. Vigyazunk, hogy a szelei uresen maradjanak, mert ott fogjuk osszezarni a kis csomagokat. A tesztat kettehajtjuk, osszecsipjuk a kozepet, majd elkezdjuk a hajtogatast. Leirni nemigen lehet a modjat, de mellekelek egy videot, ami szerint keszitettem. Lehet kezdeni a hajtogatast akozepen ahol osszefogtuk, vagy a szeleitol. Mint mar irtam az elejen , nem kell megijedni, az elso 12- db utan mar konnyen megy. A legvegen meg mar olyan, mintha egesz eletedben ezt csinaltad volna :)
Ha elkeszultunk a hajtogatassal, hutobe tesszuk a kis Gyozakat, es nylonnal legmentesen letakarjuk. Termeszetesen azonnal is lehet fozni.
Mikor ugy dontunk , itt az ideje, egy serpenyobe ami nem ragad 2 ek olajat ontunk, felforrositjuk, es a kis csomagokat az also reszen aranyszinure piritjuk.
Azutan ontunk hozza 1-2 pohar zoldseglalaplevet, amit konnyen elkeszithetunk par db zoldsegbol, vagy huslevet, ha nincs akkor vizet , amibe teszunk egy keves sot. Lefedjuk es addig fozzuk, mig a gozben megfo a teszta. Ez kb 4-5 percet vesz igenybe. mig a teszta megfo, addig megfo a benne levo hus is. Mikor megfott szurolapattal kiszedjuk es egy talra tesszuk, lehetoleg ne erjenek egymashoz.
Az ontet keszitese :
1/4 pohar szojaszosz
1 kk rizsecet (ha nincs akkor a sima ecet is jo)
1/2 kk cukor (ha van barna)
fel kiskanal aprora vagott chilipaprika vagy chilipehely.
mindenki izlese szerint adagolja a chilit bele.
Egy keves aprora vagott koriandert vagunk es beleszorjuk az ontetbe. Ha nincs akkor ujhagyma zoldjet vagjunk bele.
Az ontetet erdemes elkesziteni mig a csomagocskak fonek. Az ontetbe martogatva jo etvaggyal elfogyasztjuk ez a finom etelt :) Megeri a raforditott energiat es idot! Jo etvagyat kivanok!
Mellekelem a videot ami szerint keszitettem. mivel friss tesztabol dolgozunk, nincs zukseg megkenni a teszta szeleit, a videoban keszult gyozak, kesz tesztabol keszulnek. Csak a hajtogatasi technikara figyeljetek.
https://youtu.be/ggdqHEZ6dfw
A youtube-ba irjatok be how to make gyoza es kiad sok kis videot. Vlasszatok a nektek legmegfelelobb hajtogatasi modot.
Ez bizony gyönyörű lett! Alkalomadtán én is kipróbálom a receptedet :)
VálaszTörlés