Chiburekki, hussal toltott teszta.
Ma is finomat hoztam. Olyat amit nehezen lehet abbahagyni, csak enned es enned megallas nelkul. Chiburekki a becses neve, es egyike az ormenyek, gruzok, kaukazusiak kedvenc toltott tesztainak. A receptet a helyi ormeny peksegben kaptam, a nagyon kedves nenitol :) Aztan a neten is utananeztem , nagyjabol ugyanaz a recept volt, kisebb elteresekkel.
Hozzavalok :
500 gr liszt
270 ml szodaviz
1 tojas,
so
1 ek olaj
1 ek vodka ( ami azert kerul bele , hogy ne szivja magaba az olajat mikor sutjuk)
Elkeszitese :
A lisztet, szodavizet, vodkat, sot , tojast es 1 ek olajat osszekeverjuk. Ha kemeny a tesztank meg adjunk hozza egy nagyonkeves szodavizet. Osszuk kette a tesztat, tegyuk zacskoba es pihentessuk 1 orat.
Mig a teszta pihen elkeszitjuk a tolteleket.
Toltelek hozzavaloi:
500-600 gr marhahus daralva, ha lehet zsiros reszt valasszunk, maskepp szaraz lesz a toltelekunk.
1 nagy fej voroshagyma aprora vagva
3 cikk fokhagyma aprora vagva
1 kk fekete daralt bors
1/2 kk romai komeny daralva
1/2 kk chilipehely
1/4 kk pirospaprika
1/2 kk koriandermag osszetoprve, vagy megdaralva.
1/2 marek zoldpetrezselyem.
1 kis darabka birkazsiradek (5x5 cm), ez adja meg a kulonleges izet, de aki nem szereti az hagyja ki, anelkul is nagyon finom lesz.
Elkeszitese :
A birkazsiradekot, aprora vagjuk es kiolvasztjuk, par perc alatt elkeszul. A megpirult reszeket kivesszuk es megesszuk, finom teperto ize van. A zsiradekon megpiritjuk a daralt marhahust. Egy kulon, serpenyoben megdinszteljuk a hagymat es a 3 cikk aprora vagott fokhagymat kb 1-2 ek olajon (novenyi olaj) Par perc dinszteles utan hozzaadjuk a hushoz amit a masik serpenyoben piritunk , a fuszereket is beletesszuk es addig sutjuk tovabb mint a husbol a viz elfo teljesen. Mielott levesszuk a tuzrol, megszorjuk a finomra vagott zoldpetrezselyemmel, osszekavarjuk, es felretesszuk hulni.
Vissza a tesztahoz... Egy ora eltelte utan, mindket gombocot kinyujtjuk kb 1/2 cm vastagra, de lehet vekonyabbra, en egesz vekonyra nyujtottam. Megkenjuk vekonyan olajjal. es feltekerjuk, mint a bejglit. 20 percet pihentetjuk. 20 perc eltelte utan minden rudat negybe vagunk, lesz osszesen 8 db. Pihentetjuk meg 5 percet es aztan minden darabot kinyujtunk, ugy hogy a vagott resze a tesztanak alul es felul legyen, szoval a feltekert reszek oldalra essenek. Kinyujtunk minden darabot es teszunk bele 2 pupozott evonalallal a toltelekbol. Az egyik reszet rahajtjuk a masikra, es egy villaval, osszezarjuk a szeleket. Felmely olajban kisutjuk, kb 1-2 cm legyen a serpenyoben. Addig sutjuk mig szep aranybarna szine lesz. Papirtorlore tesszuk, leitatjuk rola a folosleges olajat es talaljuk. Lehet magaban is, de egy finom salataval is, ahogy en talaltam. A salata sima izraeli salata : paradicsom, uborka, es lilahagyma nagyon aprora vagva, 1 ek olivaolaj, so, bors citrom es keves zoldpetrezselyemmel megszorva.
Jo etvagyat kivanok!
Köszönöm Évike elvittem utólagos engedelmeddel.
VálaszTörlésen koszonom :)
VálaszTörlésKedvenc étel, még ha nem is gyakran készítem :)
VálaszTörlés