Keresés ebben a blogban

2018. január 21., vasárnap

Jeruzsalemi bagel


Jeruzsalemi bagelt hoztam ma. Izrael egyik kozkedvelt peksutemenye, ami szezammagba van forgatva,  enyhen edeskes, bar en sosabbra csianltam,  kivul ropogos , belul puha es zaatarba martogatva szoktak enni. Az utcan vasarlok kicsi papir csomgocskaban kapjak melle a zaatart. Ez egy utcai etel, nem kell leulni ahhoz, hogy megedd, es jol is laksz.
  Az en receptem a youtube video utan keszult, keves elteressel a mennyisegeknel.

Hozzavalok  8 db-hoz :

500 gr. liszt
3 ek cukor
1 es fel pohar viz ( ami 300 ml) + meg 3 ek viz amiben az elesztot futtatom fel
3 ek cukor
3 ek olivaolaj
2 csapott kk so (aki edeskesebbre szeretne az csak 1 kk sot hasznaljon)
25 gr friss eleszto ( vagy 1 es 1/4 kk szaritott eleszto)

Szuksegunk lesz meg kb 200 gr szezammagra ( nem piritott) amit egy nagyobb dobozba teszunk

es egy masik talra vagy dobozra ami eleg nagy ahhoz hogy a bagelek beleferjenek. Ebe a masodik talba, vagy dobozba hideg vizet ontunk, , ebbe fogjuk martogatni a bageleket mielott szezammagba forgatnank.


Elkeszitese :

A 3 ek cukor elkeverjuk a 3 ek vizzel, hozzaadjuk az elesztot. Ha tul suru meg toltunk keveset hozza a 3 dl vizbbol. Mikor felfutott beleontjuk a dagasztotalba, hozzaadunk mindent ( a szezammagon kivul) A vizbol erdemes visszatartani egy keveset ,  aprankent adagoljuk hozza. Bekapcsoljuk a dagasztogepet es jol kidolgozzuk  a tesztat. Enyhen ragacsos tesztat kapunk, ami keles utan mar nagyon jol kezelheto lesz. 40 percet kelesztjuk. A sutot a kelesztes utan bekapcsoljuk es 200c-ra melegitjuk. Aztan lisztezett feluletre boritjuk es elobb negybe osztjuk a tesztat majd minden reszt meg kette. Ketfele kepen formalhatjuk. Vagy minden gomboc kozepebe bedugjuk az ujjunkat es finoman huzigaljuk hosszukasra ,mig kb 16-18 cm nem lesz, vagy pedig a kezunkkel hosszu rudat sodrunk minden gombocbol, majd a ket veget osszefogjuk. Ajanlom elobb mindet elkesziteni es aztan folytassuk  a kovetkezo fazissal. Mikor  mind a 8 bagelunk elkeszult, akkor egyenkent bemartjuk oket hideg vizbe (nem kell felteni, viz ala nyomni finoman , majd kiemelni), es aztan beletesszuk a szezammagos dobozba ott jol  megszorjuk szezammaggal, hogy minden resze be legyen vonva. Ugyanigy jarunk el a tobbi 7 bagellel is. Sutopapirral belelt tepsire tesszuk.   Pihentetjuk meg 10 percet es betesszuk a sutobe. Addig sutjuk meg szep aranyszinuek lesznek. Kis talkaba zaatart szorunk es abba martogatjuk. lehet olivaolajjal megkevert zaatar is. Visoznt eheto barmivel, en pl kefirrel ettem. Jo etvagyat, es keszitsetek el, megeri :)

Forras :https://www.youtube.com/watch?v=vsiKEB1KXNQ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése