Piros zoldsegleves kuszkuszhoz


Piros zoldsegleves kuszkuszhoz
Ennek a levesnek nagyon sok variacioja van. Lehet sarga, vagy piros, lehet benne paradicsompure vagy sem, van aki baberlevelet is tesz bele meg szegfuborsot van aki nem, a zoldsegek is csaladtol es izlestol fuggoen valtozhatnak de akar szezontol is. Mivel Izraelben az ev minden szakaban kaphato friss , itt termett zoldseg, ezert nincs problema a hozzavalok beszerzesevel, legyen az tel vagy nyar. Az itt eltoltott evek soran nagyon sok receptet kiprobaltam. De ez amit most leirok nektek, messzemenoen tulszarnyalja az eddig kiprobaltakat. Ez a leves, nem is annyira leves, a szerepe inkabb az, hogy a kuszkuszt szaftosabba, izesebbe varazsolja a sok zoldseggel es hussal egyutt. Nagyon sokan keszitik a hus nelkuli valtozatot, igy a kuszkusszal mint koret fog szolgalni , mondjuk egy husos etel melle. De onmagaban , is megallja a helyet, hussal vagy anelkul. A hussal keszult leves annyira kiados es gazdag, hogy nincs szukseg masodik fogasra. Nos ez a leves keszulthet marhahusbol is, akkor termeszetesen a hust tesszuk oda elobb foni,es kb 2 ora fozes utan kerulnek bele a tobbi hozzavalok, vagy attol fuggoen mennyire puhult a husunk. A kis bevezeto utan irom a hozzavalokat. Ebbol lesz egy jo nagy adag, kb 6-7 literes fazekkal.
Hozzavalok : 6 csirkecomb (en alsocombokat hasznaltam)
2 nagy pulykanyak 4-5 reszre darabolva

1 pohar csicseriborso aki szereti tehet tobbet is en 2 poharral tettem bele ( 2,5 dl) megfelel a konzerves, ha nincs ,akkor aztassuk be es fozzuk elo a csicseriborsot, mert nehezen puhul maskepp.
4 repa , kb 5 cm darabokra vagva
3-4 krumpli, negybe vagva
2-3 hagyma negyedekbe vagva , vagy vastag szeletekre
3-4 ek olaj
3-4 kisebb zucchini vagy kicsike tok, ha zucchini akkor legyen zold es sarga is, annal szebb lesz a leves.
kb fel kilo sutotok , en sutotok helyett edeskrumplit valasztottam 3 db minden krumplit negybe vagva
szarzeller kb 6-7 szal kb 5 cm darabokra vagva
1 zsenge karalabe negybe vagva
1 kisebb kaposzta olyan jo nagy grapfruit meretu, 5-6 reszre vagva hosszaban,
2 cikk fokhagyma szeletelve
1/2 kk paradicsompure
1 evokanal pirospaprika ha van fustolt
1/2 kk chilipehely
1/2 vagy 3/4 kk kurkuma.
kb 30 gr kapor es 30 gr zoldpetrezselyem.
1 csipet fahej
1 baberlevel
1-2 szem szegfubors, de aki nem szereti az hagyja ki a szegfuborsot is es a fahejat is.
En 1 szem szegfuborsot tettem bele es fuszertojasba tettem, kb 20 perc utan kivettem belole.
so es frissen orolt bors.
Lehet meg tenni bele csicsokat is. Nagyon sokan belefoznek 2-3 csicsokat aztan a vegen paszirozzak es azzal suritik a levest, en nem tettem bele, a krumpli is megfelelt erre a celra, bar en nem pasziroztam mert a celom nem az votl hogy suru martast kapjak, hanem inkabb levest.
A kuszkuszhoz pedig:
egy zacsko kuszkusz amit a zacskon leirt utasitasok szerint keszitunk el.
Megjegyzem batran keszulhet bulgurral, mert ugyanolyan finom lesz es meg egeszsegesebb.
Elkeszitese :
A hagymat a fent leirtak szerint vagy vastag szeletekre vagjuk vagy nagy darabokra. Az olajon megpiritjuk, vele egyidoben beletesszuk a combokat es a pulykanyakat es azokat is megpiritjuk minden oldalan. Ha marhahusbol kesiztjuk akkor ugyanigy hagyma es hus pirit aztan hozzaadni a fuszereket, felonteni vizzel hogy jo 3 ujjnyira eltakarja a hust es addig fozni mig majdnem megpuhul, aztan tesszuk bele a zoldsegeket
De most a csirkes valtozatrol irok. Miutan megpiritottuk a combokat minden oldalan, hozzaadjuk a fuszereket, sozzuk es borsozzuk izles szerint es hozza tesszuk a kemenyebb zoldsegeket pl a repat, es a krumplit. Fozzuk kb 20 percet. Mikor felfott , mersekeljuk a langot a fazek alatt es szep lassan fozzuk tovabb. A 20 perc utan hozzaadjuk a tobbi hozzavalot es igy tovabb fozzuk mig minden zoldseg megfott. Addigra a combok is megpuhulnak. A csicseriborsot, ha konzerveset hasznalunk, vagy elofoztuk, akkor a vegefele tegyuk bele. Mire befejeztuk a fozest, a leve kb 1 ujjnyival lepi el maximum a zoldsegeket es a hust. Ekkor pont jo.


Talalas : Az elore elkeszitett kuszkuszt vagy bulgurt , jol megmelegitjuk es a forro levesbol merunk ra levet, teszunk bele hust es minden zoldsegbol par darabot. Az en ferjem jo szaftosan szereti ezert tobb levest teszek neki, en kevesebbel ezert az enyem inkabb zoldseges husos koretnek nez ki. Jo etvagyat, keszitsetek el :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések