Fasirtok citromos zellerszoszban

Ez egy igen kozkedvelt etel itt Izraelben, meg a kozelkeleten altalaban. Keves hozzavalokbol nagyon finom etelt kapunk. Izgalmas, fuszeres, savanykas. Tele van izekkel, egyik kedvencem, annak ellenere , hogy nagyon ritkan keszitem, nem is tudom miert.
Hozzavalok a szoszhoz, szafthoz :
  1. 1 nagy szárzeller olyat valasszatok aminek levele is van boven .

  1. 1 kozepes meretu ledus citrom
  2. Ha van par mangoldlevel (elhagyhato)
  3. 1 kicsike hagyma
  4. 2 cikk fokhagyma
  5. 1 baberlevel
  6. so es bors
  7. 2 ek olaj
  8. 1 ek etkezesi kemenyito (cornflour)
  9. 1 kk romai komeny ( aki szereti tehet tobbet is
  10. 1 kk kurkuma

Hozzavalok a fasirthoz :

  1. kb 400 gr daralthus ( en pulykamellbol keszitettem)
  2. 2 cikk fokhagyma (vagy izles szerint)
  3. kb fel csokor zoldpetrezselyem
  4. 1/2 voroshagyma
  5. 1/2 chilipaprika (elhagyhato)
  6. kb 10-15 szal koriander (aki nem szereti hagyja ki, bar en mindig atz mondom aki nem szereti az szeresse meg, mert hihetetlenul finom izt ad az etelnek)
  7. 1/2 repa lereleszve
  8. 2 tojas
  9. kb 4-5 ek zabpehely.
  10. so es sok bors, 1 kk romai komeny . Batrabbak tehetnek bele egy csipet fahejat is es ras el hanout fuszerbol egy lehelletnyit.
  11. Mindent robotgepbe tettem egyszerre a hussal egyutt es osszedaraltam.
Miutan megdaraltam egy talba tettem es hozzaadtam a tojast es a zabpelyhet es a hutobe tettem pihenni.

Elkeszites modja:

A szoszhoz a hagymat aprora vagjuk. A zellert nagyobbacska darabokra kb 3 cm nagysagura.
a 2 ek olajat egy fazekba ontjuk, felforrositjuk, majd hozzaadjuk a hagymat es a feldarabolt zellert. A levelekbol tegyunk felre a vegere egy keveset. Kb 3-4 percet dinszteljuk, aztan felontjuk zoldsegalaplevel, vagy vizzel. Nekem volt meg egy keves huslevesem a fagyasztoban azt hasznaltam fel. Felforraljuk, majd lassu tuzre vesszuk. beletesszuk a fokhagymat is lereszelve, sozzuk ,borsozzuk, beletesszuk a baberlevelet is. Szep lassan fedo alatt fozzuk, mig a szárzeller felig megpuhult. Ekkor elovesszuk a fasirtnak elokeszitett husunkat a hutobol. Egy serpenyoben 1-2 ek olajat felhevitunk. kozepes meretu fasirtokat, vagy husgolyokat keszitunk, es mindket oldalan kicsit megpiritjuk. Nem kell atsuljon, csak pici szint kapjon. Aztan szepen a zelleres szaftba helyezuzk oket, Nem kell ellepje a szaft sem a fasirtokat de felig legyenek benne, aztan ugyis megforditjuk es a masik oldala is megfo mindenkepp. De ha valaki tobb szaftot szeretne az eleve tobb zoldsegalap[levet tegyen hozza. Fedo alatt fozzuk tovabb, addig mig teljesen megfottek a fasirtok is es a szárzeller is.


Levesszuk a fedot, belecsavarjuk a citrom levet, osszefozzuk lassu tuzon, majd az1 ek etkezesi kemenyitot elkeverjuk 3-4 ek hidegvizzel csomomentesre, es beleontjuk az etelunkbe. Ha van mangold ;evelunk, ebben a pillanatban tessuzk bele azt is nagyobb darabokra vagva. En sajnos hamarabb tetetm bele ezert nem maradt meg a szep szine. De ha nincs nyugodtan hagyjatok ki. 1-2 percen belul finom selymes , szaftunk lesz, ekkor elzarjuk alatta a tuzet. Rizset fozunk, pergosre. En mindig az 1:2 receptet hasznalom. 1 pohar rizs, 2 pohar viz, so bors a vizbe 1ek olivaolaj. Mikor felfott a viz, akkor a legkisebb langra veszem, rateszem a fedot, es tovabb fozom addig mig teljesen elfo a folyadek rola, es a rizsben kis lukacskak jelennek meg. Elzarom a hoforrast alatta.Leveszem a fedot, rateszek az edenyre egy tiszta konyharuhat es visszateszem a fedot. Igy hagyom meg 10 percet pihenni. Aztan egy villaval fellazitom. Soha ne hasznaljunk kanalat a rizs lazitasara mert csak tapados lesz. mI JAZMIN VAGY BASMATI RIZSET HASZNALUNK, BAR A ZUTOBBI IDOBEN A PERZSA rizs is kedvenc lett. Jo etvagyat! U.I TALALASNAL EGSZORHATJUK ujhagyma zoldjevel, vagy zoldpetrezselyemmel, vagy aprora vagott zellerlevellel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések