Hagymas kenyer.
Egy kulonlegesen finom kenyeret hozok ma, megpedig hagymas kenyeret. Ujhagyma zoldje is van benne es karamelizalt voroshagyma is.
Hozzavalok :
1 nagyobb hagyma.
1-4 szal ujhagyma
2 ek olivaolaj
1 ek so
4 pohar liszt (hasznaljuk az uzletben kaphato meropoharakat ) kb 600 gr felel meg.
25 gr friss eleszto.
320 ml langyos viz .
Elkeszitese :
A voroshagymat vekony szeletekre vagjuk, es 1 ek olivaolajon aranyszinure piritjuk, egy lehelletnyi sot is szorunk ra mig dinsztelodik. Ha elkeszult, felre tesszuk .
Az ujhagyma zoldjet kb 1-2 cm darabokra vagjuk. A feher reszet majd felhasznaljuk mashoz, de aki szeretne az a voroshagymaval egyutt dinsztelheti az ujhagyma feher reszet is.
A 4 pohar lisztben elkeverunk 1 ek sot, 2 ek olivaolajat. A 320 ml vizbol elveszunk egy keveset es elkeverjuk benne a 25 gr friss elesztot. Beleontjuk a lisztbe, amiben mar elkevertuk a sot es hozzaadtuk az olivaolajat is. Hozzaontjuk a tobbi vizet (ajanlatos felre tenni kb 20 ml vizet, mert mint minden kelt teszta ez is lisztfuggo, lehet kicsivel tobbre, vagy kevesebbre lesz szukseg. En beletettem az egesz vizet egyszerre, es meg kellett hozzaadjak 1 mareknyi lisztet. Ugyhogy inkabb fokozatosan adagoljuk hozza. Mikor a tesztank jol ki van dolgozva, hozzaadjuk az ujhagyma zold reszet, amit elozoleg felszeleteltunk es a dinsztelt hagymankat is. A kenyer tesztaja konnyen kezelheto, de puhabb allagu mint az atlagos kenyertesztak. Egy talba tesszuk es kb 1 orat kelesztjuk, vagy mig a duplajara kel. Aztan enyhen lisztezett feluletre boritjuk, kicsit megformazzuk, es egy keskenyebb de magas formaba tesszuk es ujra kelesztjuk 30-40 percet. A sutot elomelegitjuk 220c-ra, a suto aljaba teszunk egy edenyt amibe vizet teszunk. Mikor ujrakelt a kenyerunk ,megkenjuk hideg vizzel, betesszuk a forro sutobe, es szep pirosra sutjuk. Nekem kb 40 percre volt szukseg. A hofokot levettem 190c-ra kb 15-20 perc utan. Jo etvagyat kivanok!
Hozzavalok :
1 nagyobb hagyma.
1-4 szal ujhagyma
2 ek olivaolaj
1 ek so
4 pohar liszt (hasznaljuk az uzletben kaphato meropoharakat ) kb 600 gr felel meg.
25 gr friss eleszto.
320 ml langyos viz .
Elkeszitese :
A voroshagymat vekony szeletekre vagjuk, es 1 ek olivaolajon aranyszinure piritjuk, egy lehelletnyi sot is szorunk ra mig dinsztelodik. Ha elkeszult, felre tesszuk .
Az ujhagyma zoldjet kb 1-2 cm darabokra vagjuk. A feher reszet majd felhasznaljuk mashoz, de aki szeretne az a voroshagymaval egyutt dinsztelheti az ujhagyma feher reszet is.
A 4 pohar lisztben elkeverunk 1 ek sot, 2 ek olivaolajat. A 320 ml vizbol elveszunk egy keveset es elkeverjuk benne a 25 gr friss elesztot. Beleontjuk a lisztbe, amiben mar elkevertuk a sot es hozzaadtuk az olivaolajat is. Hozzaontjuk a tobbi vizet (ajanlatos felre tenni kb 20 ml vizet, mert mint minden kelt teszta ez is lisztfuggo, lehet kicsivel tobbre, vagy kevesebbre lesz szukseg. En beletettem az egesz vizet egyszerre, es meg kellett hozzaadjak 1 mareknyi lisztet. Ugyhogy inkabb fokozatosan adagoljuk hozza. Mikor a tesztank jol ki van dolgozva, hozzaadjuk az ujhagyma zold reszet, amit elozoleg felszeleteltunk es a dinsztelt hagymankat is. A kenyer tesztaja konnyen kezelheto, de puhabb allagu mint az atlagos kenyertesztak. Egy talba tesszuk es kb 1 orat kelesztjuk, vagy mig a duplajara kel. Aztan enyhen lisztezett feluletre boritjuk, kicsit megformazzuk, es egy keskenyebb de magas formaba tesszuk es ujra kelesztjuk 30-40 percet. A sutot elomelegitjuk 220c-ra, a suto aljaba teszunk egy edenyt amibe vizet teszunk. Mikor ujrakelt a kenyerunk ,megkenjuk hideg vizzel, betesszuk a forro sutobe, es szep pirosra sutjuk. Nekem kb 40 percre volt szukseg. A hofokot levettem 190c-ra kb 15-20 perc utan. Jo etvagyat kivanok!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése