Empanadas

Tegnap vacsorara empanadast keszitettem, a recept az argentin baratainktol szarmazik ,a csalad ferfi tagja tortenetesen egy itteni hires argentin vendeglo chefje is, a vendeglo neve El Gaucho. Ok Buenos Airesi szuletesuek. Ezt csak azert jegyzem meg, mert az empanadas elkeszitese tajankent valtozik, foleg a toltelek. Az empanadas egy igen kozkedvelt es elterjed hussal toltott teszta amit foleg a latin orszagokban fogyasztanak eloszeretettel. Latin Europaban, Latin Amerikaban, az Egyesult Allamok deli reszen es Del Azsiaban is.  Sok helyen mazsola  is kerul bele. Mint mar emliotettem, ma a buenos airesi valtozatot irom le. Melle barmilyen salata talalhato, en mexikoi csipos paradicsom salatat keszitettem ,aminek a neve picco de gallo,   receptjet ugyszinten leirom a legvegen.
   

Hozzavalok  a tesztahoz :
400 gr liszt
1/3 pohar olaj (vagy 50 gr vaj)
170 ml viz
1 kk so 
1 kk cukor 

Hozzavalok a toltelekhez :
400-500 gr koverebb daralt marhahus 
1 hagyma,
1/2 kaliforniai paprika (elhagyhato)
so,bors, 
szaritott oregano  1/2 kk, 
pirospaprika kb 1 kk
es fel kk romai komeny (aki nem szereti az izet az hagyja ki a receptbol)
1 kemenytojas ,
kb 10-15 zold olajbogyo

  A ragu keszitese : 

A hagymat es a paprikat finomra vagjuk, es 2 ek olivaolajon uvegesre dinszteljuk. Ekkor sozzuk, borsozzuk, hozzaadjuk az oreganot , osszekeverjuk, majd beletesszuk a daralt hust is. Addig paroljuk az egeszet mig a husbol elparolog a viz. Mikor a hus elkeszult, hozzaadjuk a romai komenyt es a piros paprikat. A kemenytojast es az olajbogyot egesz kicsire vagjuk es hozzadajuk a hushoz. Hagyjuk kihulni majd megtoltjuk vele a tesztat.


 A teszta keszitese :

A hozzavalokbol jol gyurhato tesztat gyurunk, lehetseges hogy szukseges lesz meg egy kis viz, minden orszagban mas a liszt. A kesz tesztat kigyo formara sodorjuk, majd  8 darabra osztjuk. Lehet tobbre is ha valaki kisebbeket szeretne. Minden darabot nagyon vekonyra es kor alakura nyujtunk. A kinyujtott teszta kozepebe teszunk egy adagot az elore elkeszitett ,kihult fuszeres daralthusbol
majd rahajtjuk a masik oldalat es a vegeit osszecsipkedjuk. Hasznalhatunk egy villat is erre a celra. En kis hajtasokat csinaltam , egyiket a masikra. Nagyon fontos hogy jol ossze legyen fogva maskepp sutes kozben szetnyilik . Sutni ketfele keppen lehet, sutoben 180c-on vagy keves olajban serpenyoben megpiritani mindket oldalat. en olajban sutottem.
 A legjobban pikans paradicsomsalata illik hozza.

A mexikoi paradicsomsalata hozzavaloi :

6 erett paradicsom
1 lilahagyma 
fel csokor koriander
so, bors 
lime (vagy citrom) 
1 chili paprika


A salata elkeszitese : 

Minden hozzavalot nagyon aprora vagunk, sozzuk, borsozzuk, racsavarjuk a lime levet . Aki nem szereti a nagyon csiposet, az a chili paprikabol szedje ki a magokat es vagja ki az ereket is ,igy egy enyhebb pikans salatat kap. A hozzavalokat erdemes hutobol kivanni, hogy jo hideg legyen a salata. 

Jo etvagyat, remelem sokan elkeszitik majd ezt a nagyon finom etelt, megkoszonom a visszajelzeseket :) 

u.i minden fajta husbol keszitheto de a legeltejedtebb a marhahusos valtozat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések