Keresés ebben a blogban

2015. december 25., péntek

Chimichurri (csimi-csuri) az argentin BBQ szosz.

Sult husok melle kotelezo, del amerikai pacle , vagy szosz, vagy ontet mindenki nevezze aminek akarja, a lenyeg az hogy foleg grillezett husok melle talaljak es aki egyszer megkostolja az rabjava valik :)
  Tobb fajta recept letezik mint minden etelt ezt is sokfele keppen keszitik a del amerikai nepek, de minden csalad kisse mas valtozatot hasznal. A recept egy argentin  baratunktol van, aki egy itteni del amerikai vendegloben is chef es buenos airesi szuletesu. Ugyhogy most az o receptjet hozom szeretettel :

  Hozzavalok :
 1 csupor aprora vagott petrrezselyem, a lapos levelubol
3-5 cikk fokhagyma reszelve
1 tk so
1/2 tk frissen orolt bors
1/2 tk chilipehely
2 ek friss oreganolevel (ha nincs akkor szaritott, de akkor egesz mas izt kapunk)
2-3 ek salotta hagyma finomra vagva vagy reszelve.
3/4 pohar olivaolaj
3-4 ek pirosborecet (de lehet tobb is ki-ki izlese szerint savanyitsa)
3 ek lime leve (citromle is tokeletes). 

Elkeszitese :

 1 valtozat :
minden hozzavalot, aprora vagunk a fokhagymat es hagymat is, lehet reszelni vagy finomra vagni, ki hogy szereti. Hozzaonteni az olajat,piros borecetet, citromlevet,a fuszereket jol osszekeverni es hutobe tenni. Minel tobbet all annal finomabb, 1-2 hetig is elall a hutoben tarolva. Bar husokra ajanlott en ettem mar szendvicsbe teve is :))

2 valtozat : 


robotgepbe tesszuk az osszed hozzavalot es osszedaraljuk. En az elos valtozatot szeretem jobban, mert megmaradnak a zoldsegek termeszetes szinei, es szeretem ha ropog a fogam alatt a hagyma, paprika :) Jo etvagyat es keszitsetek el, mert nagyon izletes :)


 

 

1 megjegyzés: