Keresés ebben a blogban

2015. december 26., szombat

Erdelyi savanyusag (muratura)


Ez a savanyusag a kedvencem mind kozul, ha barmi mast elem tesznek akkopr is ra esik  a valasztasom. Bar minden savanyusagot imadok, de ezt kulonosen. Igazabol ezt a romanok es erdelyiek keszitik teli savanyusagnak. Nagy hordokban savanyitjak, keso osszel teszik el, mikor mar van teli kaposzta, meg meg van zoldparadicsom es minden mas hozzavalo. Nagyon konnyu elkesziteni. Nem kell hozza semmilyen kulonosebb tudomany. Csak kivalasztani a kivant zoldsegeket, jol megmosni, hordoba tenni oket es felonteni sos vizzel. En 5 literes uvegbe tettem el, mert nalunk meleg van telen is 18c ugyhogy 7-10 nap alatt kesz is van.
 Otthton  tobb idore lesz szukseg, de ha kis adagot csinaltok es bent tartjatok a lakasban akkor hamar meglesz. Csak szamolni kell a kaposzta szaggal is :)  Anyukam mindig a spajzban tartotta, vagy a teraszon de akkor jol-jol bebugyolalta a hordot, nehogy megfagyjon. Ugyeljunk ne essen semmi kenyermorzsa vagy barmilyen mas piszok a savanyusagunkba es mindig csak tiszta kezzel nyuljunk bele. Irom is a hozzavalokat.


5 literes uvegbe tettem 1 kisebb fej kaposztat cikkekre vagva,
 egy kicsi fej lila kaposztat cikekkere vagva 
 uborka tetszes szerint, 
zoldparadicsom
 karfiol rozsakra szedve
torma csikokra vagva
repa karikara vagva
 aki tud szerezni kis dinnyet az fenomenalis benne.
durva so, szemes bors, zellerlevel, 
friss kapor 

    Az uveg  vagy hordo aljara tegyunk zellerlevelet, szorjunk egy par szem feketeborsot,  friss kaprot. Aztan retegeljuk a zodlsegeket, majd megint zold levelek, bors, par cikk fokhagyma , beledobalva.
 Addig, mig megtelik az uvegunk vagy a hordonk. Mi altalaban paprikat is szoktunk tolteni kaposztaval es azt is teszunk bele, most nem tettem, de  mindig az fogyik el leghamarabb es a karfiol, bar mindegyik finom :) Szoval az uvegunk vagy hordonk megtelt. Langyos vizet keverunk ugy, hogy minden liter vizhez egy evokanal sot teszunk, lehetoleg jodmentes sot hasznaljunk. Jol elkeverjuk a sot es raontjuk a a zoldsegekre. Teljesen el kell lepje a viz a zoldsegeket. Par napig meleg helyen hagyjuk,  majd mikor mar erezni lehet a szagat huvosebb helyre helyezzuk. 2-3 het utan meg lehet kostolni, hogy megert mar. Ha kiforrt a vizbol akkor ontunk meg hozza sos vizet. Ez a savanyusag otthon kitart tavaszig, vagyis elvileg igen, de mindig hamarabb elfogyik mert nagyon finom :) Jo etvagyat !

1 megjegyzés: