Keresés ebben a blogban

2016. június 25., szombat

Gombas borjunyelv.


Borjunyelv, marhanyelv, sertesnyelv. Nem mindenki szereti. Ez a bejegyzes azoknak szol akik szeretik es szivesen eszik . En imadom, a ferjem kevesbe, de pont o volt az aki vett egy szep nagy borjunyelvet es mikor ajnlottam a gombas valtozatot, nem volt kifogasa ellene. Masnap neki is alltam.
 
Hozzavalok :

1 szep nagy borjunyelv (vagy ki milyet szeret)
1nagy fej hagyma finomra vagva
1/2 nagyon finomra vagott kapia paprika
1 cikk fokhagyma szeletelve
1 ek mustar
3-6 baberlevel
1/2 pohar feherbor
 6-7 szal kakukkfu amirol lehuzzuk a leveleket es csak az kerul bele.
1 keshegynyi reszlet citromhej (elhagyhato)
1/2 kk etkezesi kemenyito
olaj a dinszteleshez izles szerint, en olyan 4 ek olajat tettem a labasba
egesz bors fel kk
zellerlevel (en 2 szalat tettem bele)
husleves vagy zoldsegalaple.
3 doboz friss gomba
1 ek tejfol (elhagyhato)
1 kk citromle
zoldpetrezselyem a talalashoz

Elkeszitese :

A marhanyelvet sos,  vizben megfozzuk. A vizbe dobunk 2-3 baberlevelet is es par szem egesz borsot. Mikor mar annyira megfott, hogy le tudjuk huzni a nylevrol a vastag hartyat, akkor kivesszuk a vizbol. Kicsit hagyjuk hulni majd szepen  " meghamozzuk" vagyis lehuzzuk a hartyat rola. A megtisztitott nyelvet felszeleteljuk, inkabb vekonyabbak legyenek a szeletek mint vastagok, mert sokkal szebb es gusztusosabb.
  A hagymat az olajon megdinszteljuk,a vege fele hozzaadjuk a szeletelt fokhagymat is. Raontjuk a 1/2 pohar feherbort, beletesszuk a kakukkfuvet, durvara orolt borsot, baberlevelet es zellerlevelet. Fozzuk 2-3 percig. Beletesszuk a felszeletelt nyelvet , a gombat, felontjuk a zoldsegalaplevel, vagy huslevessel es addig fozzuk mig a nyelv teljesen megpuhul. Ez nalam kb 1/2 ora volt. A 1/2 kk etkezesi kemenyitot (cornflour) elkeverjuk 1 ek hideg vizzel es hozzaontjuk a gombas nyelvhez. Felfozzuk. Ha ugy gondoljuk nem eleg suru, akkor meg lehet tenni hozza 1/2 kiskanallal. 1 kk citromlevet ontunk hozza es aki szereti tehet bele egy eki tejfolt is amit elotte jol elkever a szafttal egy kulon talkaban. Megszorjuk zoldpetrezselyemmel es talaljuk. En tesztat foztem melle magamnak a ferjemnek pedig puliszkat, amibe kerult vaj es parmezan is.
   Jo etvagyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése