Keresés ebben a blogban

2017. október 27., péntek

Kalamata olajbogyobol keszult tapenád ( mozsaras krem)


Szokas szerint, a kedvenceimet irom a blogba. Most eppen a kalamata olajbogyobol keszult tapenád (tapenade) kerult sorra. Altalaban keszen veszem, pedig tudom , hogy nagyon egyszeru az elkeszitese. Tegnap sor kerult ra. Nem sok mindenre lesz szuksegunk. Igazabol barmilyten olajbogyobol elkeszitheti, izesitheto szardellaval, aprora vagott citrommal, aszalt paradicsommal. En a kalamata olajbogyot valasztottam, az en izlesvilagomhoz az all a legkozelebb. szerintem sokkal kifinomultab ize van, mint a zoldnek pl, vagy az aszalt fekete olajbogyonak. Mindenkepp ajanlom a friss pekarut mell. Kituno sorkorcsolya is, nalunk grillpartyra keszult. Mindenkepp csak azoknak ajanlom akik szeretik az olajbogyot, mert csak ok fogjak ertekelni es elvezni az izeket :) A recept pedig a kovetkezo :

Hozzavalok:

1 meropohar kalamata olajbogyo (rozsaszintol a lilaig  megtalalhato az uzletekben)
2-3 cikk fokhagyma .
3 ek olivaolaj
2 ek friss oreganolevel ( vagy 1/2 kk szaraz) de ajanlom inkabb a frisset
2 ek frissen facsart citromle
1-2 ek zolpetrezselyemlevel (szarak nelkul)
bors izles szerint

Elkeszitese :

Ha van apritogepunk akkor beletesszuk a kalamata olajbogyot, en mindig mag nelkulit veszek, ha nem talaltok az uzletben mag nelkulit, akkor termeszetesen apritas elott ki kell magvalni. Hozzaadjuk az olivaolajat es a 2-3 cikk fokhagymat es jol osszeapritjuk, nem lesz teljesen kremes, de egesz aprora vagja, szinte kenheto allagura.  A petrezselyemlevelet es oreganolevelet kessel nagyon finomra vagjuk . Az olajbogyokremet attesszuk egy talba, hozzaadjuk a finomra vagott zoldfuszereket, a citromlevet es jol osszekeverjuk. Hutoben tarolva sokaig elall. Jo etvagyat!

u.i. Akinek nincs apritogepe az mozsarban is osszetorheti a hozzavalokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése