A tokeletes bagel

Szeretem a bagelt. Viszont nem az edes valtozatat, ugyebar a bagel inkabb edes mint sos. A sot elonyben reszesitem a cukorral szemben, ezert az en bagelem inkabb sos, ezert remelekul paszol szendvicsekhez is. Az allaga tokeletes, amint azt a neve is mutatja. Kivul ropog, belul pillekonnyu puhasag, amolyan nem lehet megunni, sem abbahagyni peksutemeny lesz belole. Raadasul ZSEBBARAT  is, mivel nagyon keves hozzavalora van szuksegunk.
   Feltetnek mindenki azt hasznaljon amit akar es amit szeret. En az itthon levo magokbol valogattam. Volt hantolt napraforgomagom, szezammagom es mak (nem daralt) . Most pedig kotot fel, elo a liszttel soval, cukorral es alljunk neki a munkanak, mert ugye, sok beszed szegenyseg ;) Meg csak annyit, hogy en az zuletben kaphato meropoharakat hasznalom altalaban a sutemenyek keszitesehez. Igy a bagel is azzal keszult. 1 POHAR (CUP) = 240 ml . Irom  receptet :) 


Hozzavalok 8 db-hoz :

 4 pohar liszt , sima feher liszt ( 2,4 dl poharral merve)
1 ek cukor 
2 kk so
1 ek instant eleszto  vagy 25 gr friss eleszto
(en az utobbit hasznaltam)
1 es 1/2 pohar langyos viz.

Szuksegunk lesz meg egy szeles labasra  amiben majd megfozzuk oket sutes elott es 1 ek szodabikarbonara amit a fozovizbe teszunk+1 ek barna cukor, ha nincs akkor fehercukor is jo lesz, de akar el is hagyhato .

Elkeszitese :

Az elesztot felfuttatjuk es a tobbi hozzavaloval egyutt osszekeverjuk, majd simara dagasztjuk. Nem ragacsos , viszont aranylag puha tesztat kapunk. Viszont ha megcsipjuk nem ragad a kezunkhoz, selymes puha tapintasu lesz, mint a jol kidolgozott gyurma. Letakarjuk es duplajara kelesztjuk. idot nem irhatok, mert homerseklettol fugg. Mikor duplajara kelt 8 reszre osztjuk majd kis labdakat formalunk belole, kb teniszlabda nagysaguak lesznek.  . Hagyjuk  ujbol kelni  kb fel orat. Ekkorra mar szepen megduzzadnak. A kezukbe fogjuk a tesztat es belenyomjuk az ujjunkat a kozepebe, majd a masik kezunket is igenybeveve, szepen kitagitjuk a lyukat, egyeletesen es finoman huzigalva . belulrol kifele. Az enyemek kb 12-13 cm atmerojuek voltak. Ekkor vizet ontunk a mar elkeszitett labasba ,beleteszunk 1 ek szodabikarbonat +1 k barna cukrot(elhagyhato) es felfozzuk.. A viznek epphogy gyongyozni kell, nem  kell a legnagyobb langot hasznalni . A sutot is bekapcsoljuk, 200c-ra allitva. Kb 20 perc pihentetes utan,a bageleket  egyenkent, de ha eleg nagy a labasunk, akkor kettesevel a mar lassu forrasban levo vizbe tesszuk, es olalankent kb 1,5- 2 percet fozzuk. Szemmel lathatoan megduzzadnak. Szurolapattal forditjuk meg oket es azzal is szedjuk ki a vizbol.  Egy tiszta konyharuhaval leitatjuk rola a vizet es a tepsibe helyezzuk, amit elozoleg sutopapirral kibeleltunk.  Ne tegyuk mindet egy tepsibe mert sutes kozben meg nonek. En 5 tettem a nagy tepsibe , majd meg 3 kerult egy kisebbe. Ha meg akarjuk szorni magokkal, akkor 1 tojasfeherjet felveruk 2 ek vizzel, es megkenjuk a bageleket. aztan pedig raszorjuk a magokat. Lehet tobb fajtat egyre, vagy mindegyiket mas maggal. Aki pedig uresen szeretne hagyni azt csak par szem durva sot szorjon  a tetejere. A sutonk is forro mar, tehat toljuk a tepsit a sutobe es addig sussuk mig olyan szep barna lesz mint a kepen lathato. Aki nem biztos magaban az egy szedolapattal emeljen meg egyet es nezze meg , hogy az alja megsult-e. A leiras hosszabb volt mint az elkeszitese, de csak azert mert ismertek, reszletesen akarom leirni, hogy mindenki szamara ertheto legyen.  Ha kisultek mindenki egye amivel szereti, mi yoghurttal ettuk, masnap pedig vajkremes lazacos szendvicset csialtuk belole. Jo etvagyat es szivesen fogadom a visszajelzeseket <3

u.i. Ha valaki megis az edes valtozatat szeretne inkabb a bagelnek, akkor tegyen 3 ek cukrot a tesztaba es csak 1/2 kk sot.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések