Keresés ebben a blogban

2015. szeptember 17., csütörtök

Padlizsanba gongyolt ,fuszeres hus, paradicsomagyon.

 Uj etelt hozok, legalabbis az en konyhamban ily modon meg nem szerepelt. Ki akartam probalni, megkosotlni es eldonteni tenyleg olyan finom-e, hogy szultanok egyik kedvence, ahogy azt a receptben is irja ??  Nos, nalunk pillanatok alatt elfogyott, ami azt jelenti finom volt. A ferjem eleg valogatos de ha vacsora utan kezet csokolt, akkor szerintem nagyon jol sikerult :)

 Most szezonja van, otthon is elkeszithetok, hiszen minden hozzavalo megtalalhato a piacokon. Egy etel amihez nem sok minden kell, de elvarazsol az izevel, udesegevel ami minden bizonnyal a sok friss paradicsomnak koszonheto . Akkor terjunk a receptre.


Hozzavalok a fuszeres hushoz : 600 gr hus, lehet barmilyen, az eredeti baranyhusbol keszul. En borjuhust hasznaltam,( ajanlatos kicsit zsirosabb reszt valasztani hozza)
1 db nagy hagyma a nagy lyuku reszelon lereszelve
1 dbkrumpli, meghamozva es lereszelve a kis lyuku reszelon.
1 db tojas
2 szelet kenyer amit vizbe aztatunk , kicsavarunk, majd szetmorzsolva a keverekhez adjuk. ( vagy helyettesithetjuk 3-4 ek kenyermorzsaval)
1 pohar aprora vagott petrezselyemlevel.
1/4 mokkaskanal fahej
1/4 mokkaskanal romai komeny ( aki nem szereti a fehejat es a romai komenyt az nyugodtan hagyja ki)
So es bors , olaj a suteshez.

A hozzavalokat jol osszekeverjuk, kicsit pihentetjuk,Hosszukas  "fasirtokat " formalunk belole, ( 16 db fasirtot kell kapjunk )majd nem tul mely olajban mindket oldalat megsutjuk. Papirtorlore tesszuk.

2 db nagy meretu padlizsant eles kessel hosszaban vekony csikokra vagunk,( 16 szeletre lesz szuksegunk)  es mindket oldalat megsutjuk aranyszinure.

 Lehet a sutoben is olivaolajjal megkenve , sutopapirra helyezve.
Mikor megsult a padlizsanunk, belegongyoljuk a megsult "fasirtot" ily modon.
   A szoszhoz a kovetkezo hozzavalokra lesz szukseg :

4-6 nagy meretu paradicsom vastag szeletekre vagva.
4-5 cikk fokhagyma, osszezuzva vagy lereszelve
 so , frissen orolt bors
1/4 pohar olivaolaj,

 Akkor most osszeallitjuk az etelt a kovetkezo keppen :




    Az 1/4 pohar olivaolajat egy labasba ontjuk. A paradicsomszeletekkel kibeleljuk a labas aljat, vagy melyebb serpenyot, kinek mi van otthon, lenyeg, hogy jo szeles legyen ahhoz, hogy egy retegben ferjen el benne a paradicsom. Megszorjuk a zuzott fokhagymaval. Rahelyezzuk a padlizsanba gongyolt fasirtokat a paradicsomszeletekre.


 Raontunk 1/2 pohar vizet, vagy huslevet, vagy zoldsegle alapot, ki-ki kedve szerint.  Ujbol sozzuk es borsozzuk izles szerint.Felfozzuk. Mikor felfott a viz, lefedjuk es a legkisebb langon kb 50-60 percet fozzuk, addig mig a paradicsombol a szaft szepen besurusodik, ha ugy erezzuk kell meg hozza folyadek a fozes alatt, akkor potoljuk. Neha megrazzuk a labast mig fo,mint ahogy a  toltott kaposztat szokas, szoval nem kavarjuk, csak razogatjuk . Egty evokanallal locsolhatunk a szaftjabol neha a padlizsanra.  Ha szukseges meg sozzuk es borsozzuk.

A feltethez :
 1/2 piros
1/2 zold kaliforniai paprika kockara vagva, 
1/2 pohar zoldpetrezselyem aprora vagva .

A kockara vagott zold es piros paprikat 1 ek olivaolajon kicsit megpiritjuk. Levesszuk a  tuzrol  es hozzakeverjuk a zoldpetrezselymet is. A zoldpetrezselymes paprikaval megszorjuk a kesz gongyolt padlizsanokat. Mi feher rizzsel ettuk, amihez csak keves sot adtam es borsot.
Jo etvagyat kivanok !



5 megjegyzés:

  1. Köszönöm ezt finom receptet, Évike! :)

    VálaszTörlés
  2. Orulok, hogy tetszik, koszonom ♥

    VálaszTörlés
  3. Most készítem éppen! Remélem sikere lesz. Ebben azt hiszem az is nagyon jó, hogy a diétázó fiam is eheti, mert nem egy hizlaló étel :)

    VálaszTörlés