Keresés ebben a blogban

2016. április 3., vasárnap

Halfasirtok, pikans martasban puliszkaval.

Bevallom ritkan keszitek halfasirtot. A miertjet nem tudom, mert szeretjuk es finom is. Tegnap nem volt mas otletem, ezert gondoltam jojjon ujbol, talan 2 eve is, hogy utoljara csinaltam.  Puliszka vagy polenta kinek melyik elnevezes kedvesebb, kitunoen passzol hozza.


Hozzavalok a fasirtokhoz :

Kb 70 dkg halhus (nekem ket aranydurbincsom volt itthon azt fileztem ki, levagtam a borerol es kockakra vagtam)
Nagyon finom ha ket ,harom fajta halhust keverunk ossze, de egy fajtabol is tokeletes lesz.
1 citrom
1 kisebb voroshagyma
1-2 cikk fokhagyma
 Koriender level 1 marek
so es bors
 1/4 kk romai komeny 
1keshegynyi pirospaprika
1 tojas
2 ek kenyermorzsa, vagy egy szelet kenyer beaztatva es osszemorzsolva. 
1 kisebb krumpli. 

A halfasirtok elkeszitese : 

A hal hust felvagjuk es raontunk egy citrom kifacsart levet. Osszekeverjuk finoman es allni hagyjuk  kb 20 percet. 20 perc utan leontjuk rola a citromlevet, finoman megnyomkodjuk es a tobbi hozzavaloval egyutt a konyhai robotgepbe tesszuk es megdaraljuk. Ha nincs robotgepunk, akkor mindent nagyon aprora vagunk, a halhust pedig ledaraljuk. Osszekeverjuk az osszes alapanyagot es hutobe tesszuk egy orara.
Mig a hal masszank pihen elkeszitjuk a martast.

A martas hozzavaloi :

1 kk koriandermag amit mozsarban osszetorunk.(Ha nincs mozsar akkor a huspotyoloval)
1 cikk fokhagyma
1/2 eros paprika frissen,finomra vagva
1 kk edespaprika
1/4 kk kurkuma
1/4 kk romai komeny 
1/2 kaliforniai paprika
1 nagy erett paradicsom (ha nincs friss, akkor konzervbol is jo, 2-3 db aprora vagva)
4-5 szaritott paradicsom
1 csipet cukor
Ha van akkor egy pohar csicseriborso, elore megfozve, vagy konzervbol. Nekem sajnos nem volt itthon igy nem tettem bele.
  1-2 pohar zoldsegalaple vagy husleves.
4-5 ek olivaolaj 
1 marek zoldpetrezselyem amit a talalas elott szorunk ra.

A martas elkeszitese :


Az olivaolajat meegmelegitjuk, beletesszuk a felvagott fokhagymat es az eros paprikat. Beleszorjuk az 1 kk  zuzott korinader magot . Kicsit piritjuk, de csak eppen addig mig a fokhagyma halvany sargava valtozik, nem szabad nagyon megpiritani mert keseru lesz.  Hozzaadjuk a tobbi zodlseget. (kaliforniai paprika, , osszevagott paradicsom, cukor,  piros paprika,kurkuma es romai komeny.) Ossze fozzuk, es adunk hozza 1-2 pohar zoldsegalaplevet, amivel lassu tuzon tovabb fozzuk.
  A halmasszat kivesszuk a hutobol, ket kanal segitsegevel egyforma fasirtokat formalunk, en hosszukasra formaltam, de termeszetesen lehet kerek is, akkor nincs szukseg a kanalra csak vizes kezre.
  Egy tepsit kibelelunk sutopappirral, vekonyan megkenjuk vagy befujjul olajjal es szepen sorban rahelyezzuk a fasirtokat. 180c surtobe helyezzuk 8 percre. 8 perc utan kivesszuk es beletesszuk a martasunkba, ha keves a le rajta akkor meg adunk hozza keves huslevet vagy zoldseg alaplevet, befedjuk es meg 20 percig fozzuk.
  Addigra a martasunk is kello surusegu lesz. Aki sima martast akar az kiszedheti a halfasirtokat es botmixerrel pepesitheti a martast.Megszorjuk friss zoldpetrezselyemmel es talaljuk.

A puliszka

Hozzavalok :

\kb 1 liter viz amibe teszek egy kis sot es felforralom
instant puliszkaliszt (kukoricadara de a gyors valtozat ami azert jo mert pillanatok alat megvan nem kell oarakig kevergetni.
1 fel marek reszelt parmezan
50 gr puha van.

Elkeszitese :

 a forrasban levo vizbe szep lassan csorgatom a kukorica darat, kozben folyton keverem. Addig adagolom a darat mig erzem valtozik az allaga keveres kozben. Kb mint amikor tejbegrizt keszitunk. Mikor erzem hogy surusodik, akkor keverem meg 2-3 percet es leveszem a tuzrol. Ha instant darat veszunk akkor ennyi ido alatt meg is fo. Hozzaadjuk a reszelt parmezant es az 50 gr vajat jol elkeverjuk. Ha szepen vaghato puliszkat szeretnenk, akkor  egy kisebb tepsit vagy edenyt  teglalap formajut, beleljunk ki sutopapirral es ontsuk bele a puliszkat. Szepen simitsuk el. Kb 10 perc mulva mar szeletelheto olyan formara amilyet eppen szeretnenk. Ujbol a leiras hosszabb lett mint amennyibe kerul az etel elkeszitese, de szerettem volna ertheto receptet irni.
Jo etvagyat kivanok!


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése