Keresés ebben a blogban

2016. április 29., péntek

Illatos torok pilaf es torok fasirt.

Tobbszor udultunk Torokorszagban es mindig nagyon jol ereztuk magunkat. Elso perctol szerettem a szinpompas eteleiket, a gazdag valasztekot. Eloszeretettel fozom en is es mindig nagy sikert arat. 
  Ezt a pilafot foleg azoknak ajanlom akik nem ijednek meg az eroteljesebb izektol.


Hozzavalok 4 szemelyre :

1 pohar rizs,( mindekepp hosszuszemu legyen. Nagyon ajanlom a basmati, perzsa, vagy jazmin rizst.)
1  kisebbb kaliforniai paprika piros szinu
1 kisebb kaliforniai paprika sarga szinu
1 kisebb padlizsan 
1 repa
2 szal zoldhagyma a zoldjevel egyutt
1 pohar finomra vagott zoldpetrezselyem level
1/2 pohar finomra vagott friss kapor, 
so es frissen orolt bors
1/2 kk bahrat kozelkeleti fuszerkeverek (ha nincs akkor 1/4 kk fahej)
egy csipet romai komeny.
2 1/2 pohar  forro husle vagy zoldseg alaple.
1/4 pohar olivaolaj 
1 csillaganizs (ez adja meg az igazan eroteljes izet, aki fel tole hagyja ki nyugodtan anelkul is finom lesz)

A fasirthoz : 

600 gr marhahus a zsirosabb reszebol
1 kozepes meretu burgonya
1 szelet kenyer a heja nelkul vagy 2-3 ek kenyermorzsa .
so es frissen orolt bors
1-2 tojas.
1 kozepes meretu voroshagyma 1 pohar zoldpetrezselyem finomra vagva. Olaj a suteshez.

A pilaf elkeszitese :

a repat szeletekre vagjuk nem tul vastagra, a paprikakat kockakra, a padlizsant meghamozzuk es ugyancsak kockakra vagjuk kb 2 -3 cm darabokra. Minden zoldseget szepen egymas utan kisutunk olajban, mig egy kis szint kapnak. A padlizsant aranyszinure sutjuk. Egy szurobe tesszuk a zoldsegeket hogy lecsorogjon roluk a folosleges olaj es egy papirtorlovel is leitatjuk rola az olajat mielott a rizshez adjuk.

Egy tuzallo talba ontjuk az 1 pohar megmosott rizst, aztan az olajat, hozzaadjuk a megsutott zoldsegeket, a felvagott petrezselymet, kaprot, zoldhagymat es a tobbi fuszert is hozzaadjuk. Sozzuk es borsozzuk. Raontunk 2 1/2 pohar forro huslevet vagy zoldsegalap levet , osszekeverjuk finoman, lefedjuk alufoliaval, es befedjuk. Sutobe tesszuk 180c es 40 perc alatt keszre fozzuk. 40 perc utan kivesszuk a sutobol es hagyjuk allni 5-10 percet. Aztan levesszuk rola az alufoliat, es finoman egy villaval megkeverjuk. Visszafedjuk talalasig.

A fasirt keszitese :

A hust ledaraljuk, belereszeljuk a burgonyat a reszelo finomabb oldalat hasznalva . Lereszeljuk a voroshagymat is a reszelo nagy lyuku oldalan. Hozzaadjuk a tobbi hozzavalot, a kenyeret vizbe aztatjuk, es a heja nelkul belekeverjuk a masszaba. Par percig keverjuk, pihentetjuk 10 percet es aztan felmely olajban kisutjuk. Az illatos pilaffal remek parost alkot.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése