Csirkemell "piccata"

Imadom a savanykas eteleket, a citrom izet ez az etel pont az en izlesem. Mar reg meg szerettem volna csinalni, de mindig elfelejtettem a kapribogyot megvenni. Mult heten mikor bementunk a supermarketbe,rogton az elso polcon a szemem elott volt a kapri bogyo, ugyhogy mostmar nem volt mentseg, be is tettem a kosarba es par nappal ezelott elkeszult vegre ez a nagyon finom etel. Tobb recept atbongeszese utan, a lenyeget meghagyva de megis hogy hu legyek onmagamhoz, kicsit atalakitva megszuletett az en csirke piccatam. Jojjon a recept :)

Hozzavalok 2 szemelyre :

1 egesz csirkemell, csont nelkul.
1 salotta hagyma, kozepes meretu, ha nincs akkor voroshagyma.
2 ek capribogyo (vagy izles szerint)
2-3 cikk fokhagyma
2 ek vaj
2 ek olivaolaj
4 ek parmezan
2 ek liszt
1/2 kk etkezesi kemenyito (cornflour)
1/2 citrom leve (vagy izles szerint)
1/4 pohar tejszin (vagy tej)
1/2 pohar zoldsegalaple vagy husleves
1/4 pohar feherbor vagy rose.
1 szal zeller  amit majd kiveszunk belole a vegen
 kis marek zoldpetrezselyem
so es frissen orolt bors
Citromkarikak a disziteshez

Elkeszitese :

A csikemellet  kette vagjuk hosszaban, majd minden fel mellett ujbol kette. Igy lesz 4 szep szelet csirkemellunk. 
  A 2 ek lisztet elkeverjuk 2 ek frissen reszelt parmezannal. A szeleteket szep sorban megforgatjuk a parmezanos lisztben. Enyhen megrazzuk, hogy a felesleges liszt hulljon le rola. Egy serpenyoben  felforrositunk 1 ek vajat es 1 ek olivaolajat. A csirkemelleket mindket oldalan szep pirosra sutjuk, majd felre tesszuk es melegen tartjuk. A fennmaradt zsiradekhoz meg hozzaadunk 1 ek olivaolajat es a megmaradt 1 ek vajat. A hagymat nagyon-nagyon finomra vagjuk , a fokhagymat felszeleteljuk es elobb a hagymat tesszuk a zsiradekba dinsztelodni, majd mikor majdnem puha hozzaadjuk a fokhagymat is. Aztan beleontjuk a feherbort amivel fozzuk 2-3 percet , addigra az alkohol is elparolog belole. A serpenyo aljara ragadt  sajtos lisztes maradekot, finoman felkaparjuk, az nem kidobnivalo, nagyon finom izt ad az etelnek. Beledobjuk a zellerszalat is. Par perc utan mehet bele a husle, amivel tovabb fozzuk kicis langon, ujbol 2-3 perc. Aztan hozzaadjuk a citromlevet,a 2 ek kapribogyot ,sozzuk, frissen orolt borssal megszorjuk. Osszefozzuk  es mehet bele a tejszin vagy tej. 1/2 kk etkezesi kemenyitot elkeverunk 1 ek hideg vizzel es beleontjuk a szoszba. Felfozzuk. Beletesszuk a megmaradt 2 ek reszelt parmezant, osszekeverjuk.  A szoszunk ekkorra mar kello surusegu lesz. Aki surubbre szeretne meg tehet bele keves etkezesi kemenyitot, vagy ha tul suru lett akkor meg egy kis tejszint vagy zoldseglevet. Tegyuk bele az elore megsutott parmezanos hust a szoszba , fozzuk ossze es szorjuk meg egy fel marek finomra vagott zoldpetrezselyemmel. Citromkarikakkal diszitjuk.

 Mi spaghettivel ettuk,es sult paprikaval de lehet grillezett zoldseggel, vagy ki mivel szeretne.  Kituno,ude etel a meleg napokra .Jo etvagyat kivanok!


Megjegyzések

  1. Egyszerűen ISTENI Évi :) Ezek az ízek kedvenceim és igazi nyári ízek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom Gabi. Nagyon finom volt, visszajaro vendeg lesz nalunk, az biztos.

      Törlés
    2. Én nem szeretem a kapribogyót. Anélkül is fínom?

      Törlés
    3. hA NEM SZERETED AKOR NE TEDD BELE. bIZTOS VAGYOK , HOGY NELKULE I FINOM LESZ.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések