Keresés ebben a blogban

2016. október 8., szombat

Sult rizs csirkemellel.

Ma sult rizset hoztam, a neten barangolva talaltam a receptet , csak ott marhahussal keszult, ami nekem nem volt itthon. Viszont nagyon tetszett es ugy gondoltam a csirkehus is tokeletes lesz hozza. Ugy is lett. Nagyon hamar elkeszul. A rizset erdemes megfozni elotte, igy mikor a tobbit keszitjuk, kb 15 percet vesz igenybe.
Szuksegunk lesz a kovetkezokre:

A hus pacolasahoz: 

Tetszes szerinti husmennyiseg  , en egy nagyobb csirkemmell felet hasznaltam hozza kb 300 gr.* akinek van otthon marhahatszin, vagy belszin az hasznalhat azt hozza, ha marhahusbol szeretne kesziteni*
1/4 kk so
1 ek viz
2 ek  sotet szojaszosz
1 kk etkezesi kemenyito (cornflour)
1 kk olaj
fel kk szodabikarbona vagy, sutopor.

A rizshez valo ontet hozzavaloi :

1 ek meleg viz
1/4kk cukor
2 ek rizsbor (mirin)
1 kk szezammag olaj
2 ek vilagos szinu szojaszosz
1,1/2 ek sotet szinu szojaszosz.
so es feherbors
1 kk halszosz (elhagyhato)
1 kk srirachia chili szosz, ha nincs akkor
 1/2 kk chilipehely. A csiposseget mindenki izles szerint dontse el.

 A rizshez szuksegunk lesz meg 1kozepes meretu voroshagymara, amit finomra vagunk.
2 tojasra, amibol rantottat keszitunk.
1 cikk fokhagymara so es bors. 2 ek olaj.

 Pergosre fott rizs amit masfel 1,1/2 pohar rizsbol fozunk ,dupla mennyisegu vizzel felontve .

2 ujhagyma fel marek koriander level.
1 fel marek zoldborso ami  lehet mirelit.


Elkeszitese:

A pac hozzavaloit osszekeverjuk es beletesszuk a falatnyi kockakra vagott hust. Szoval belekerul  a so, az 1 ek viz,a kk olaj, szodabikarbona a 2 ek szojaszosz es etkezesi kemenyito. Hutobe tesszuk pihenni.

1. Egy wokot felforrositunk, beleteszunk 1 kk olajat . Mikor mar fustol belecsorgatunk 2 felvert tojast,  es vekony rantottat sutunk, nem tul kemenyet. Ajanlom egyenkent megsutni a tojasokat igy szep vekonyak lesznek. Kivesszuk a  wokbol es egy tanyerra helyezzuk. Nyugodtan visszatehetjuk abba a tanyerba amiben felvertuk a tojasokat.

2.   A wokba  1 ek olajat teszunk felhevitjuk, es reszletekben megsutjuk benne a hust, nagy langon. Ha szukseg van meg olajra akkor tegyunk meg hozza 1 ek.  A szojaszosztol szep szine lesz. Mikor megsutottuk a hust, felretesszuk es melegen tartjuk.

3. Egy voroshagymat aprora vagunk es 1 kk olajon nagy langon aranyszinure piritjuk, a vege fele hozzaadunk egy cikk reszelt vagy finomra vagott fokhagymat is.

4. Osszekeverjuk a rizs ontethez szukseges hozzavalokat.

5. A megfott rizsnek kb a haromnegyedet hozzaadjuk a hagymahoz , beletesszuk a rantottat is, finoman osszekeverjuk, ra ontjuk az elore osszekevert ontetet, beleszorjuk a zoldborsot es a finomra vagott zoldhagymat. Osszekeverjuk, ekkor mar forro az etelunk. Ha ugy gondoljuk belemehet meg a fennmaradt negyed adag rizs  is ,akkor tegyuk bele, ha nem akkor majd felhasznalhatjuk mashoz. Nekem kicsit soknak tunt ezert tettem bele csak a haromnegyedet. Beallitjuk az izeket es levesszuk a tuzrol. Talalas elott megszorjuk friss korianderrel. Jo etvagyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése