Mákos bagel
Szeretjuk a bagelt. Perecet mar sokszor kesiztettem, sosat, finomat, de bagelt meg soha. Ez volt az elso. A receptet egy ausztral gourmet oldalon talaltam, tetszettek a visszajelzesek, nem kellett hozza sok minden, ugyhogy usse ko, kiprobaltam. Finom lett nagyon. Amit nem ettunk meg azt masnap a kontakt grillen atmelegitettuk es ujbol friss es finom volt.
Hozzavalok:
25 gr vaj
125 ml tej (1/2 pohar)
1 ek barna cukor
1 kk so
1 ek poreleszto
1 kette valasztott tojas
250 gr kenyerliszt (en sima lisztet hasznaltam)
1 kk so
keves mak , a megszorashoz.
A vizbe : 1 ek szodabikarbona 1 ek so.
Elkeszitese :
A vajat egy labasban lassu tuzon megolvasztjuk, hozzaadjuk a tejet a cukrot, addig keverjuk ming kezmeleg lesz es a cukor elolvadt,Ekkor levesszuk a tuzrol.
Hozzaadjuk az elesztot, varunk 10 percet mig kicsit habos lesz. A tojas feherjet felverjuk 1 kk soval es azt is hozzakeverjuk az elesztos keverekhez, majd az egesz kevereket hozzaontjuk a liszthez. Addig dagasztjuk mig sima es ruganyos tesztat kapunk. letakarjuk es duplajara kelesztjuk. Ez homerseklettol fuggoen lehet 30-60 perc.
Ha megkelt 6 egyenlo reszre osztjuk. Minden kis tesztadarabot enyhen lisztezett feluleten kerek labdava formalunk. Ha a teszta meg ragad, hozzaadunk meg egy keves lisztet. Belisztezzuk a mutatoujjunkat es belefurjuk a teszta kozepebe, hogy atlyukasszuk. Mikor atlyukasztottuk a tesztat korkoros muzdulattal forgatjuk az ujjunkat a tesztaban, igy megnagyobbitva a lyukat benne.A sutot melegitsuk elo 200c-ra. Tegyunk minden bagelt egy sutopapirral kibelelt tepsire , takarjuk le es meg pihentessuk kb 20 percet. Kozben egy edenyben vizet forralunk, amibe beleteszunk egy ek szodabikarbonat es 1 ek sot. Mikor felforrt kettessevel beletesszuk a bageleket,es minden oldalat kb. 20-30 masodpercet fozzuk. Szurolapattal kiemeljuk a vizbol, lecsorgatjuk rola a vizet vagy leitatjuk egy papirtorlovel es a sutopapirral kibelelt tepsire helyezzuk kb 5 cm tavolsagot hagyva kozottuk. A topjassargajat keverjuk el 1 kk hidegvizzel, es kenjuk be a bageleket. Szorjuk meg Makkal, vagy szezammaggal, vagy durva szemu soval, ki mivel szereti es sussuk szep pirosra a 200c sutonkben. Ha marad masnapra belole, akkor azt grillapon at lehet melegiteni es ujbol finom friss lesz. A mikrohullamu sutot ez esetben nem ajanlom melegitesre, mert ragos lesz tole. Jo etvagyat kivanok!
Forras innen :
Megjegyzések
Megjegyzés küldése