Pikans bableves hideg napokra, kicsit maskepp :)




Szeretjuk a babot. Minden formaban. Par napja bablevest csinaltam hagyomanyosan, de kivettem a babbol 3 bogrevel mikor megfott, mert terveim voltak vele :) Mikor meg dolgoztam, imadtam mikor a cegnel bableves volt ebedre. keletiesen, sok zellerrel, paradicsommal, kicsit pikansan, repa is volt benne. Mivel a pontos receptet nem tudtam, igy az emlekeim voltak az izelelobimboim fozes kozben. Meg egy kicsit ebbol, meg egy kicsit abbol, hoppa, meg ez is hianyzik... nem eleg csipos, nem eleg savanyu... nem olyan... hmmm finomabb :)
   Vegul kialakult az en bablevesem, ami nem olyan ugyan mint ami az emlekeimben elt de talan nem nagykepuseg ha azt mondom, finomabb :) Bizonyitek az is, hoigy a hagyomasnyos bablevesbol 1 tanyerral sem ettunk az uj altalam kitalalt meg mind elfogyott :) Nincs benne hus, egy csopp sem , de annyira ,de annyira finom ♥
   Mivel jegyzeteltem kozben, hogy meg tudjam ujbol fozni ugyanugy , igy receptet is tudok irni. Ime a recept :

3 bogre fott feher bab (lehet mas szinu is)
1 bogre arpagyongy a legkisebb meretu
2 kozepes meretu paradicsom lereszelve
 1 ek jo minosegu paradicsompure
1 nagyobb repa vekonyre szeletelve
1 kozepes meretu hagyma finomra vagva
1/2 piros szinu kaliforniai paprika finomra vagva
kakukkfu,
1 baberlevel
1/2 kk chilipehely
6 db zellerszal (amerikai zeller, halvanyitozeller ) ha nincs akkor zellerlevel a szaraval egyutt  szeletelve minel finomabbra.
2 cikk fokhagyma szeletelve
 kapor,koriander es zoldpetrezselyemlevel, mindegyikbol egyforma mennyiseg finomra vagva ( ezt a vegen szorjuk bele)
 romai komeny 1 kk (aki nem ismeri az kevesebbet tegyen bele )
so es bors
1/2 kk kurkuma
olivaolaj 4-5 ek
1 kk fustolt paprika (lehet sima pirospaprika is)


Elkeszitese :

 A hagymat es a fokhagymat aprora vagom es az olivaolajban megdinsztelem. A kaliforniai paprikat finomra vagom , a paradicsomot lereszelem a nagy lyuku reszelon , a halvanyitozellert finomra vagom. Hozzaadom mindkettot a hagymahoz es fokhagymahoz amit elotte megdinszteltem. Kovetkezik az 1 ek paradicsompure amit hozzakeverek, a pirospaprika, a chilipehely, a romai komeny, kurkuma, so es bors izles szerint es a baberlevel. Keves zoldsegalaplevet, vagy vizet adok hozza, beleteszem az arpagyongyot, amit elotte leoblitek, es fozom kb 20 percig.  Mikor az arpagyongy mar majdnem megpuhult, hozzaadom a vekonyra szeletelt repat es az elofozott babot es a kakukkfuvet aminek a leveleit lehuzom az agacskakrol, en 3 ag leveleit tettem bele.  Ontok meg hozza vizet vagy zoldsegalaplevet,  hogy  ne legyen se tul hig se tul suru, es addig fozom mig a bab es a repa teljesen megpuhul.  (nem kell tulfozni.)
   Beallitom az izeket, megszorom a kapor-koriander-zoldpetrezyelyem keverekkel , egyet rottyan es leveszem a tuzrol.  Talalasnal friss citromlevet  csvarhatunk bele. Nagyszeru melengeto pikans levet kapunk.Jo etvagyat a batraknak, nem fogjatok megbanni,nekem sokkal jobban izlik a hagyomanyosnal :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések