Marokkoi csipos hal .
Marokkoi csipos hal, ahogy egy regi marokkoi szarmazasu szomszedasszonytol tanultam :)
A marokkoi csipos hal egy nagyon finom etel, ha lehet olyan halat valasszunk amiben keves a szalka, vagy halfilet. Mint minden etelnek , ennek is tobb elkeszitesi modja van, az egyeduli kozos, hogy minden hetvegen megtalalhato a legtobb izraeli csalad asztalan. Van aki repat is tesz bele, meg sok zellert, a tuneziaiak es tripoliak megint maskepp keszitik, es persze annak mar a neve sem marokkoi csipos hal, hanem Chraime, de ne szaladjunk elore, majd a chraime is felkerul a blogra a kesobbiekben. Most pedig kezdjuk a marokkoi szomszedasszonyom csipos hal receptjevel :)
Hozzavalok 4 szemelyre : 2 nagy hal szeletekre vagva, vagy 4 szep szelet halfile.
Egy fel hagymat 5 ek olivaolajon megfonnyasztunk,hozzaadunk 6-7 cikk szeletekre vagott fokhagymat,1 nagy csikokra vagott kaliforniai paprikat,. Par percig egyutt dinszteljuk,majd 3 kockara vagott paradicsomot teszunk bele, aminek elozoleg lehuztuk a hejat. Tovabb fozzuk, eloszor fedo nelkul, majd par perc mulva ratesszuk a fedot es ugy fozzuk tovabb kicsi langon.Kb 10 perc mulva 1/4 pohar olivaolajba elkeverunk 1 ek edes pirospaprikat ,fel ek fustolt paprikat es fel ek csipos pirospaprikat. Az olajos kevereket raontom a dinsztelt hagymara, paprikara,paradicsomra. Osszefozom, majd egy kicsi vizet is adok hozza. Mikor minden zoldseg megpuhult beleteszem az elozoleg citromleben aztatott halszeleteket. (en 2 citrom levet csorgattam a 2 halra). Sozom,borsozom.Miutan a zoldsegekhez adtam a halat, teszek bele 1 kk orolt romai komenyt (cumin) es 1/2 kk orolt komenymagot. Fedot teszek ra es kb 20 percig kicsi langon fozom, nem szabad kevergetni fozes kozben, csak korkoros mozdulatokkal razogatni, mint a toltott kaposztat. Mig fo, tobbszor meglocsolom a halat a zoldseges szosszal. Talalas elott egy marek friss aprora vagott koriandert szorok ra, aki nem szereti az zoldpetrezselyemmel helyettesitheti, de az iz mar nem ugyanaz. Koret tetszes szerint, lehet rizs, burgonya, de a friss kenyer is tokeletes melle. Jo etvagyat!
A marokkoi csipos hal egy nagyon finom etel, ha lehet olyan halat valasszunk amiben keves a szalka, vagy halfilet. Mint minden etelnek , ennek is tobb elkeszitesi modja van, az egyeduli kozos, hogy minden hetvegen megtalalhato a legtobb izraeli csalad asztalan. Van aki repat is tesz bele, meg sok zellert, a tuneziaiak es tripoliak megint maskepp keszitik, es persze annak mar a neve sem marokkoi csipos hal, hanem Chraime, de ne szaladjunk elore, majd a chraime is felkerul a blogra a kesobbiekben. Most pedig kezdjuk a marokkoi szomszedasszonyom csipos hal receptjevel :)
Hozzavalok 4 szemelyre : 2 nagy hal szeletekre vagva, vagy 4 szep szelet halfile.
Egy fel hagymat 5 ek olivaolajon megfonnyasztunk,hozzaadunk 6-7 cikk szeletekre vagott fokhagymat,1 nagy csikokra vagott kaliforniai paprikat,. Par percig egyutt dinszteljuk,majd 3 kockara vagott paradicsomot teszunk bele, aminek elozoleg lehuztuk a hejat. Tovabb fozzuk, eloszor fedo nelkul, majd par perc mulva ratesszuk a fedot es ugy fozzuk tovabb kicsi langon.Kb 10 perc mulva 1/4 pohar olivaolajba elkeverunk 1 ek edes pirospaprikat ,fel ek fustolt paprikat es fel ek csipos pirospaprikat. Az olajos kevereket raontom a dinsztelt hagymara, paprikara,paradicsomra. Osszefozom, majd egy kicsi vizet is adok hozza. Mikor minden zoldseg megpuhult beleteszem az elozoleg citromleben aztatott halszeleteket. (en 2 citrom levet csorgattam a 2 halra). Sozom,borsozom.Miutan a zoldsegekhez adtam a halat, teszek bele 1 kk orolt romai komenyt (cumin) es 1/2 kk orolt komenymagot. Fedot teszek ra es kb 20 percig kicsi langon fozom, nem szabad kevergetni fozes kozben, csak korkoros mozdulatokkal razogatni, mint a toltott kaposztat. Mig fo, tobbszor meglocsolom a halat a zoldseges szosszal. Talalas elott egy marek friss aprora vagott koriandert szorok ra, aki nem szereti az zoldpetrezselyemmel helyettesitheti, de az iz mar nem ugyanaz. Koret tetszes szerint, lehet rizs, burgonya, de a friss kenyer is tokeletes melle. Jo etvagyat!
juj de guszta
VálaszTörlésNagyon finom lehet, kipróbálom afrikai harcsafilével.
VálaszTörlésFinom lesz Gabi barmilyen hallal ami jo husos, es keves szalka van benne :)
VálaszTörlés