Escalop Zingara.

Talan 25 eve is megvan, hogy utoljara ettem ezt a finom etelt. Romaniaban igen elterjedt . Amugy francia eredetu, sovany borjuhus szeletek kilopfolva, paradicsomosan, gombasan, keves vajjal. Aki szereti az igazan finomat, annak ajanlom szeretettel a kovetkezo receptet.


Escalop Zingara hozzavalok :

6 szep szelet sovany borjuhus (barmilyen husbol keszulhet de a borju a legfinomabb)
2-3 szelet hajszalvekonyra szeletelt fustolt sonka, ha lehetseges parmai, de a jofele hazisonka is nagyon megfelel.
2 doboz friss gomba (lehet konzerv is )
2-3 paradicsom
1 kisebb hagyma
2-3 cikk fokhagyma 
kakukkfu
so, bors, olivaolaj 1 kiskanal vaj.

Elkeszitese :

 A kiklopfolt borhuszeleteket, mindket oldalan belisztezzuk.
 3 evokanal olivaolajat felhevitunk, hozzaadjuk a 2-3 darabba vagott fokhagyma cikkeket, kicsit megpiritjuk,majd kivesszuk az olajbol es eldobjuk. Csak a fokhagyma izere van szuksegunk . A husszeleteket kicsit megrazzuk, majd beletesszuk a forro olajba, mindket oldalat megpiritjuk.  Kivesszuk a husszeleteket es felretesszuk , letakarjuk, hogy ne huljenek ki. A sonkat csikora vagjuk es a fennmaradt olajon megpiritjuk. Kivesszuk es a hus melle tesszuk. A gombat beletesszuk a serpenyobe , ha kell meg hozzaadunk 1-2 ek olivaolajat. Megpiritjuk a gombat is,majd kiszedjuk a serpenyobol es felretesszuk.
   A hagymat finomra vagjuk, a paradicsomot, ha lehetseges megdaraljuk robotgeppel. hasznalhatunk konzerves paradicsomot is, ha nincs friss (nem paradicsompuret) A hagymat megdinszteljuk a serpenyoben maradt zsiradekon, majd hozzaadjuk a megdaralt paradicsomot is. Fozzuk 5-10 percig , en a botmixerrel 10 perc utan ujbol pepesitettem, igy egy finom kremes szoszt kaptam. A hust beletesszuk a szoszba, amit elotte soztunk,borsoztunk, keves kakukkfuvet tettunk bele.
   Ratesszuk a gombat is es a sonkat. A legkisebb langon fozzuk meg kb 10 percet. ha nagyon keves rajta a szosz, keves vizet ontsunk hozza.  Mielott levesszuk a  tuzrol adjunk hozza egy kiskanal vajat, es keves fozotejszint. Fozzuk ossze 1-2 perc kb. es kesz is van. Selymes krumplipurevel talaljuk. En a krumplipuret szitan is atpaszirozom miutan megtortem, igy igazan sima lesz. Jo etvagyat!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések