Kovaszos kaposzta

Izraelben elek, nalunk nem kaphato savanyukaposzta, csak gyalulva es konzevben, bun rossz minosegben, ezert soha nem veszek. Nagymamam tavasztol, keso oszig keszitett koavaszos kaposztat, amibol altalaban finom toltottkaposzta keszult. A koavaszos kaposztat csak az tudja igazan ertekelni , aki mar kostolta. Salatanak is kituno. Altalaban gyalultat is es levelet is teszek kovaszolni. A gyalult kaposztahoz erdemes nagyobb fejeket vasarolni, a levelekhez pedig kicsi lapos kaposztafejeket. 


Hozzavalok : 1 5 literes uveg
 1 nagy fej kaposzta az aprokaposztanak
1 -2 kicsi fej kaposzta a leveleknek.
1-2 csomag kapor, so ,langyos viz.

Lehet tenni bele szemesborsot is vagy fokhagymat, en nem tettem, mert jobban szeretem csak soval es kaporral.

Elkeszitese : A nagy fej kaposztat kettevagjuk, megmossuk, majd legyaluljuk. Akinek nincs gyaluja, mint pl nekem, az egy kis turelemmel szep vekony-vekony csikokra vagja. Minel vekonyabb annal gusztabban mutat az uvegben, majd az etelben is.
  Egy  fazekban vizet forralunk, sot adunk hozza. A kis toltelekek torzsajat (kozepet) kivagjuk egy eles kessel. A kaposztat beletesszuk a lobogo vizbe es egynekent lehamozzuk rola a leveleket. par pillanatig hagyjuk a forro vizben majd talcara tesszuk oket. A kihult levelekrol levagjuk a hatan levo vastag eret. Az uveg aljara tesszuk a megmosott kapor felet, ratesszuk szorosan a gyalult kaposzta felet,(a gyalult kaposztat nem kell a forro vizbe tenni elotte ) jol megnyomkodjuk hogy  minel tobb ferjen bele. Aztan kovetkeznek a feltekert kaposzta levelek szepen sorban. A levelekre ujbol gyalult kaposzta a tetejere pedig kapor. Minden liter vizhez egy evokanal durva sot teszunk , jol elkeverjuk a langyos vizzel es a kaposztara ontjuk. Legfolulre egy kenyersarkot  tegyunk. Meleg helyre helyezzuk, nyari napokon 3-4 nap mulva mar fogyaszthato. Jo etvagyat !

Megjegyzések

  1. Ismerem a kovászoltat is, jobb is, üdébb ízű is
    nyáron ebből a töltöttkáposzta

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések