A tarhonya uj ruhaja (zoldseges tarhonya)
A csaszar uj ruhaja mese jutott eszembe , mikor elkepzeltem mit fogok kesziteni. Annyi kulonbseggel, hogy mig a csaszar uj ruhaja lathatatlan volt, az en tarhonyam szinpompas lett, tenyleg uj ruhat kapott. Rajongok a tarhonyaert, a ferjem is. De soha nem szerettem a szinet. Szimpla barna piritott teszta, semmi szin nincs benne semmi elet. Tegnap tarhonyat akartam ebedre, ezert megalmodtam az en tarhonyamat sok szinnel , kirobbano izekkel ami biztosan nyero mindenkinel aki a tarhonyat szereti. Ma a kerek tarhonyara esett a valasztasom es egeszen maskepp keszitettem, mint ahogy a tarhonyat szokas. Mivel nem mindenutt lehet kapni tarhonyat ,tesztaval is elkeszitheto ugyanez, nem kevesbe lesz finom.
Ime a recept :
Hozzavalok :
250 gr tarhonya
1/2 piros kaliforniai paprika
1/2 sarga kaliforniai paprika
2 sargarepa
1/2 kicsi sarga szinu tok (pezsmatok, vagy makktok )
3-4 szal halvanyito zeller + par zellerlevel
zoldpetrezselyem
2 szal zoldhagyma
2 ek nadcukor (ha nincs jo a rendes is)
so, bors
4 ek olaj.
1 padlizsan.
Elkeszitese :
a tarhonyat megpiritjuk csak ugy olaj nelkul nem tul sotetre. Egy edenyben vizet forralunk, es a sos forro vizben kifozzuk a tarhonyat, mintha tesztat foznenk . Mikor megfott leszurjuk, oblitjuk es felretesszuk.
A repat es a pezsmatok felet egyforma kis kockakra vagjuk, kb 1/2 cm kockakra. 4 ek olajat felforrositunk egy serpenyoben, beletesszuk a tokot es a sargarepat, es 2-3 percig dinszteljuk. Hozzaadunk 2 ek cukrot, amitol szepen karamelizalodik majd . Tovabb dinszteljuk, kb addig mig mar erezzuk, hogy nem kokemney, ekkor hozzaadjuk a kockara vagott paprikat, a pirosat , a sargat es a halvanyito zellert amit vekonyra szeleteltunk. A zoldhagymat is beletesszuk, szinten szeletelve, de nem tul vekonyra. Tovabb dinszteljuk, addig mig a zoldsegeink, mar nem nyersek, de nem is tul sultek. Erezzuk a zoldsegeket, ne veszitsek el a formajukat, akkor jo mikor meg szepen latni a kocka format. Sozzuk es borsozzuk, keves chilipehellyel megszorjuk.
Hozzaadjuk a megfott , leszurt ,leoblitett tarhonyat es osszekeverjuk, atforrositjuk. Gazdagon megszorjuk, zellerlevel es zoldpetrezselyem keverekevel. A sult padlizsant ketfele keppen talalhatjuk, vagy koretkent a tarhonya melle, vagy a tobbi zoldseghez keverve.
Sult padlizsan :
A padlizsant jol megmosom, es hejastol, kb 2-3 cm kockakra vagom. Beleteszem egy talba, megszorom liszttel, es bo olajban kisutom, en a krumplisutoben sutottem pirosra pillanatok alatt. Mivel a padlizsan nagyon szivja az olajat, ezert ha liszttel be van vonva kevesbe lesz olajos. Ugyanakkor, ha bo olajban sutjuk, kevesebb olajat sziv magaba, mintha kevesben sutnenk.
A koret barmilyen hus melle megfelel, a legszebb hus mellett is ezen a szines koreten akad meg majd a vendegek szeme.
Eddig tartott az en mesem, keszitsetek el, es jelezzetek vissza, hogy sikerult. Elore is koszonom. Jo etvagyat!
huha, en ezt holnap megcsinalom :) koszi Eva!
VálaszTörlésSziovesen Eszter :) Majd ird meg , hogy izlett :)
TörlésOhhh.... egy csodás virágos kert, imádni való :)
VálaszTörlésUgye, Gabi ? Ma is ettem belole, meg volt egy csopp :)
TörlésNallunk nincs tarhonya, viszont van kuszkusz ami kerek, azt szoktam tarhonya modra elkesziteni :)
VálaszTörlésTokeletes tarhonyakent viselkedik :)