Keresés ebben a blogban

2016. február 22., hétfő

Szarazpaszuly (bab) csorba

   
Ezt a fajta levest eloszor akkor ettem , mikor nalunk vendegeskedett a sogorom es a sogornom sok evvel ezelott, akik Nagyszebeniek. Addig otthon csak a hagyomanyos bableves keszult fustolthussal. 
   Nagyon gazdag finom leves ez, van benne borjuhus is fustolt is, zoldsegek es bab. Lestyant is kap  a vegen, hiszen a csorba szive-lelke a lestyan.


Hozzavalok : 

800 gr borjuhus (vagy marha)
ha van jo mocsingos csontunk az is mehet bele.
1 darab fustolt hus , ki milyet szeret ,vagy egy szal cabanos kolbasz
 de barmilyen mas is jo bele, lenyeg a fustolt iz.
2 1/2 repa 
3-4 szal halvanyito zellerszal, ha nincs akkor zellergumo egy fel tenyernyi.
1 feherrepa
1 hagyma
1/2 piros kaliforniai paprika 
1/2 kaliforniai paprika sarga
2 baberlevel
1 csipet csombor
1/2 pohar paradicsomle vagy 1 ek suritett paradicsom.
so es bors.
tejfol kb 250-300 ml
2 kanal tejfol
1/2 citrom leve
3 tojassargaja
1 fel marek lestyan es petrezselyemlevel kevereke.
kb fel kilo fott nagyszemu bab.

Elkeszitese :

A babot megfozzuk enyhen sos vizben es felretesszuk.
Hasznalhatunk konzerves fott babot is, mikor idohianyban szenvedunk ugyanolyan finom lesz. Nekem mindig van fott bab a fagyasztoban. Mikor fozok, akkor tobbet fozok mindig es fagyasztok le belole.
  A borjuhust hust es a fustolt hust odatesszuk foni a megtisztitott sargarepaval es feherrepaval es egyutt amit egeszben hagyunk. Beletesszuk a hagymat is egeszben es a ket baberlevelet. Mikor megfott a hus es a repa, kivesszuk , hagyjuk hulni egy kicsit es aztan kockara vagjuk a husokat es  a sargarepat,feherrepat is. Majd visszatesszuk a levesbe. 1 serpenyoben 2-3 percig dinszteljuk a kockara vagott piros es sarga kaliforniai paprikat es a zellerszalakat es 1/2 reszelt sargarepat. A husokat es a kockara vagott fott repat visszatesszuk a levesbe,  aztan a fott babot, majd a finsztelt paprikat es a 1/2 repat.Beleontjuk a fel pohar paradicsomlevet, vagy 1 kanal vizzel elkevert suritett paradicsomot a levesbe.
   Mivel mar minden zoldsegunk meg van fove  csak ossze kell rotyogtatni. Sozzuk, borsozzuk, beletesszuk a csipet csombort is. Aki koser haztartast vezet az  1 kanal lisztbol keszitsen egy vekony rantast es ontse a levesbe. Aki nem, az 250-300 ml tejfolt keverjen ossze 3 tojassargajaval, fokozatosan adjon hozza a forro levesbol , 3-4 merokanallal, majd szep lassan ontse a levesbe. Ekkor szorjuk bele a lestyant is es a zoldpetrezselymet, kicis langon felforr, es elzarjuk a tuzet.  Fel citrom levet, vagy csipos paprika levet ontunk bele. Jo etvagyat kivanok !


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése