Kalapos turos fank (papanasi prajiti)
Turos fank
Romaniaban nepszeru turos fankot hoztam. Ket valtozata van, a vizben fott ami olyan mint a mindenki altal ismert turogomboc, es a sult valtozat aminek a receptjet irom most le, es sokkal finomabb a fott valtozatnal. Nagyon hamar elkeszul, minimalis munkaval. A megkevert massza ragacsos lesz kicsit, amit majd deszkara boritott liszttel teszunk formalhatova.
Hozzavalok :
500 gr tehenturo lecsopogtetve
2 db egesz tojas
100 gr cukor
1 csomag vanilias cukor, vagy eszencia.
1 keshegynyi szodabikarbona
200 gr liszt
1 csipet so
A tetejere : 200 gr tejfol es afonyalekvar (vagy barmilyen mas otthon megtalalhato lekvar, en eperlekvarral talaltam)
Elkeszitese :
A turot osszetorjuk egy talban egy fakanal segitsegevel, majd hozzaadjuk a cukrot, tojast ,szodabikarbonat ,vanilias cukrot es alaposan elkeverjuk. Miutan sima masszat kaptunk, lassan hozzaadjuk a lisztet is es csomomentesre keverjuk. Mikor oszeallt a tesztank egy jol belisztezett deszkara vagy asztalra boritjuk , de mar nem gyurjuk, csak finoman osszenyomjuk es hosszukasra formaljuk. 8 egyenlo reszre vagjuk. Minden darabkabol levagunk egy picike darabot amibol kis golyot formalunk, a masik reszet pedig lisztes kezzel kerekre formaljuk majd a deszkara helyezve az ujjunkat belenyomjuuk a kozepebe, es korbeforgatjuk, mintha egy karikat forgatnank az ujjunk korul. Igy kapunk 8 kis golyot es 8 lyukas fankocskat. Ugyeljunk arra , hogy mindig lisztes feluleten dolgozzunk , mert a teszta kicsit ragacsos, de lisztes kezzel , vagy feluleten jol kezelheto. Mikor elkeszultek a fankocskak , forro olajban aranybarnara sutjuk oket. Papirtorlore helyezzuk par pillanatra. Talalasnal a fankocska melyedesebe lekvart helyezunk, majd elonytjuk cukros tejfollel. A sorrend : fankocska a tanyeron, a melyedesbe lekvar, aztan cukros tejfol, es a tetejere mint egy kis kalap a kis golyo amit minden fank melle sutottunk. Vigyazat, egy sulyos problemaja van ennek a fanknak!!-ha csak egy pillanatra is leveszed rola a szemed, mar el isloptak eloled , annyira finom :) Jo etvagyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése