Torok ,mentas voroslencse leves (Ezo Gelin corbasi)
Ma egy torok voroslencselevest hoztam, amihez egy szomoru tortenet is tartozik. Ezt a leves egy szepsegerol hires torok lany keszitette aki a 20. szazad elejen elt. Ferjhez adtak eroszakkal eloszor Torokorszgaban elt, majd a sikertelen hazassag utan ujbol ferjhez adtak , ezuttal Sziriaba kerult, messze az otthonatol, egyedul , idegen orszagban. Rossz ferj jutott neki es meg rosszabb anyos, aki megkeseritette a napjait. A honvagyba belebetegedve keszitette el ezt a levest megprobalva felidezni az otthoni izeket. A szep lany neve Ezo volt. A Gelin pedig menyasszonyt jelent. Igy lett a levesbol Ezo Gelin corbasi. A monda szerint , Torokorszagban mai napig is , minden menyasszony elkesziti ezt a levest, igy bizva abban, hogy sikeres hazassaga lesz es jo anyosa.
A mese megvolt, most jojjon a recept. Mint minden receptnek ennek a levesnek is tobb receptje van, de nagyon keves elterest lattam a receptek kozott. Ezt a receptet egy angol nyelvu torok blogrol irtam ki.
Hozzavalok :
100 gr voroslencse
20 gr bulgur
1 nagy hagyma
1 ek olivaolaj
2 liter zoldsegalaple, husle vagy viz.
So es bors izles szerint
2-3 ek suritett paradicsom
3 cikk fokhagyma aprora vagva
1 kk pirospaprika, ha van akkor ajanlom a fustolt paprikat.
1 kis doboz zuzott paradicsom ( elhagyhato), vagy friss paradicsom 2-3 db aprora vagva.
1 kk kakukkfu
szaritott menta 1 kk vagy izles szerint
frissen facsart citromle izles szerint
friss menta a tetejere.
Elkeszitese :
A hagymat uvegesre dinszteljuk, majd hozzaadjuk a fokhagymat is kb 1 percig meg disnztoljuk egyutt majd hozzaadjuk a surittett paradicsomot, a kis doboz zuzott paradicsomot es a 2 l zoldsegalaplevet, majd felforraljuk. Mikor fellfott, hozzaadjuk a megmosott lencset es bulgurt es tovabb fozzuk kb fel orat. A voroslencse hamar megfo. Beleszorjuk a kakukkfuvet a szaritott mentat , sozzuk es borsozzuk. Osszeforraljuk es levesszuk a tuzrol. En friss mentalevelet is vagtam bele. Mielott levettem a tuzrol belecsavartam egy fel citrom levet. A tetejere, felforrositunk 1 ek vajat vagy olajat es beletesszuk az 1 kk pirospaprikat. Jol elkeverjuk, majd minden tanyerba teszunk belole egy keveset. Jo etvagyat!
A mese megvolt, most jojjon a recept. Mint minden receptnek ennek a levesnek is tobb receptje van, de nagyon keves elterest lattam a receptek kozott. Ezt a receptet egy angol nyelvu torok blogrol irtam ki.
Hozzavalok :
100 gr voroslencse
20 gr bulgur
1 nagy hagyma
1 ek olivaolaj
2 liter zoldsegalaple, husle vagy viz.
So es bors izles szerint
2-3 ek suritett paradicsom
3 cikk fokhagyma aprora vagva
1 kk pirospaprika, ha van akkor ajanlom a fustolt paprikat.
1 kis doboz zuzott paradicsom ( elhagyhato), vagy friss paradicsom 2-3 db aprora vagva.
1 kk kakukkfu
szaritott menta 1 kk vagy izles szerint
frissen facsart citromle izles szerint
friss menta a tetejere.
Elkeszitese :
A hagymat uvegesre dinszteljuk, majd hozzaadjuk a fokhagymat is kb 1 percig meg disnztoljuk egyutt majd hozzaadjuk a surittett paradicsomot, a kis doboz zuzott paradicsomot es a 2 l zoldsegalaplevet, majd felforraljuk. Mikor fellfott, hozzaadjuk a megmosott lencset es bulgurt es tovabb fozzuk kb fel orat. A voroslencse hamar megfo. Beleszorjuk a kakukkfuvet a szaritott mentat , sozzuk es borsozzuk. Osszeforraljuk es levesszuk a tuzrol. En friss mentalevelet is vagtam bele. Mielott levettem a tuzrol belecsavartam egy fel citrom levet. A tetejere, felforrositunk 1 ek vajat vagy olajat es beletesszuk az 1 kk pirospaprikat. Jol elkeverjuk, majd minden tanyerba teszunk belole egy keveset. Jo etvagyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése