A tarhonya uj ruhaja (zoldseges tarhonya)


      A csaszar uj ruhaja mese jutott eszembe , mikor elkepzeltem mit fogok kesziteni. Annyi kulonbseggel, hogy mig a csaszar uj ruhaja lathatatlan volt, az en tarhonyam szinpompas lett, tenyleg uj ruhat kapott. Rajongok a tarhonyaert, a ferjem is. De soha nem szerettem a szinet. Szimpla barna piritott teszta, semmi szin nincs benne semmi elet. Tegnap tarhonyat akartam ebedre, ezert megalmodtam az en tarhonyamat sok szinnel , kirobbano izekkel ami biztosan nyero  mindenkinel aki  a tarhonyat szereti. Ma a kerek tarhonyara esett a valasztasom es egeszen maskepp keszitettem, mint ahogy  a tarhonyat szokas. Mivel nem mindenutt lehet kapni tarhonyat ,tesztaval is elkeszitheto ugyanez, nem kevesbe lesz finom. 
Ime a recept :


Hozzavalok :

250 gr tarhonya
1/2 piros kaliforniai paprika
1/2 sarga kaliforniai paprika
2 sargarepa
1/2 kicsi sarga szinu tok (pezsmatok, vagy makktok )
3-4 szal halvanyito zeller + par zellerlevel
zoldpetrezselyem
 2 szal zoldhagyma 
2 ek nadcukor (ha nincs jo a rendes is)
so, bors
4 ek olaj.
1 padlizsan.

Elkeszitese :


a tarhonyat megpiritjuk csak ugy olaj nelkul nem tul sotetre. Egy edenyben vizet forralunk, es a sos forro vizben kifozzuk a tarhonyat, mintha tesztat foznenk . Mikor megfott leszurjuk, oblitjuk es felretesszuk. 
A repat es a pezsmatok felet egyforma kis kockakra vagjuk, kb 1/2 cm kockakra.  4 ek olajat felforrositunk egy serpenyoben, beletesszuk a tokot es a sargarepat, es 2-3 percig dinszteljuk. Hozzaadunk 2 ek cukrot, amitol szepen karamelizalodik majd . Tovabb dinszteljuk, kb addig mig mar erezzuk, hogy nem kokemney, ekkor hozzaadjuk a kockara vagott paprikat, a pirosat , a sargat es a halvanyito zellert amit vekonyra szeleteltunk. A zoldhagymat is beletesszuk, szinten szeletelve, de nem tul vekonyra. Tovabb dinszteljuk, addig mig a zoldsegeink,  mar nem nyersek, de nem is tul sultek.  Erezzuk a zoldsegeket, ne veszitsek el a formajukat, akkor jo mikor meg szepen latni a kocka format. Sozzuk es borsozzuk, keves chilipehellyel megszorjuk. 
  Hozzaadjuk a megfott , leszurt ,leoblitett tarhonyat es osszekeverjuk, atforrositjuk. Gazdagon megszorjuk, zellerlevel es zoldpetrezselyem keverekevel.  A sult  padlizsant ketfele keppen talalhatjuk, vagy koretkent a tarhonya melle, vagy a tobbi zoldseghez keverve. 

Sult padlizsan :
 
   A padlizsant jol megmosom, es hejastol, kb 2-3 cm kockakra vagom. Beleteszem egy talba, megszorom liszttel, es bo olajban kisutom, en a krumplisutoben sutottem pirosra pillanatok alatt. Mivel a padlizsan nagyon szivja az olajat, ezert ha liszttel be van vonva kevesbe lesz olajos. Ugyanakkor, ha bo olajban sutjuk, kevesebb olajat sziv magaba, mintha kevesben sutnenk.
   A koret barmilyen hus melle megfelel, a legszebb hus mellett is ezen a szines koreten akad meg majd a vendegek szeme.
   Eddig tartott az en mesem, keszitsetek el, es jelezzetek vissza, hogy sikerult. Elore is koszonom. Jo etvagyat!

 

 

Megjegyzések

  1. huha, en ezt holnap megcsinalom :) koszi Eva!

    VálaszTörlés
  2. Ohhh.... egy csodás virágos kert, imádni való :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, Gabi ? Ma is ettem belole, meg volt egy csopp :)

      Törlés
  3. Nallunk nincs tarhonya, viszont van kuszkusz ami kerek, azt szoktam tarhonya modra elkesziteni :)
    Tokeletes tarhonyakent viselkedik :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések