Keresés ebben a blogban

2016. március 29., kedd

Narancsos csirkefalatkak, zoldseges tesztaval.

Akik ismernek mar tudjak. Nagy rajongoja vagyok a tavolkeleti konyhanak. Sokat olvasok rola, recepteket keresek, amiket aztan a magam izlesere atalakitok. Amit ajanlok nektek is, ha azt irom pl 2 kanal mez kell bele, az nem szentiras. Az az en izlesemnek megfelelo, lehet van akinek tobb kell bele lehet kevesebb. Mikor uj etelt keszitek, mindig aprankent adagolom a fuszereket , mig el nem erem a kivant izt .Mindenkepp, nem szeretem a tul edes eteleket, probalom megtalalni az egyensulyt. Ez a mai narancsos csirkefalatka es a zoldseges rizs, igazan kulonleges,ugy gondolom a narancsle az ami igazan megadja azt a bizonyos csavart a husnak, amitol ellenallhatatlanul finom lesz, es meg akkor is ennenk mikor mar reg elfogyott.
  Irom is a receptet :


A csirkefalatkakhoz:

1 egesz csirkemell, (kb 400-500 gr) 4x4 kockakra vagva
1 fel kk feherbors (ha nincs ,akkor fekete)
1 kk so
1/2 pohar etkezesi kemenyito (egyszer hasznalhatos pohar is megfelel a mereshez)
1/4 pohar liszt
olaj a suteshez

Elkeszitese.

A tojast, borsot,sot,etkezesi kemenyitot, lisztet osszekeverjuk, es beleforgatjuk a csirkefalakakat.Mivel a masszaban van 1 kk so, nem kell megsozni a hust elotte, mert akkor tul sos lesz. Osszekeverjuk a hust a masszaval es allni hagyjuk kb fel orat. Fel ora mulva bo olajban megsutjuk. Mivel etkezesi kemenyito van benne nem lesz olyan szine mint a rantott husnak, de nem is kell, a szinet majd a narancsos ontet adja meg. Szoval vilagos szinure sutjuk, mindket oldalat, addig mig a villat beleszurva erezzuk, hogy puha. Szurolapattal kiszedjuk es papirtorlore helyezzuk. Elkeszitjuk az ontetet.

A narancsos ontethez :

1 ek olaj (nem oliva) en repce olajat hasznalok de lehet barmilyen mas olaj olivan kivul.
1 kk reszelt fokhagyma
1 kk reszelt friss gyomber
1/2 kk chilipehely, vagy egy chilipaprika finomra vagva
1 ek rizsecet
3 ek szojaszosz (en evek ota a Yamasa vagy a Kikkoman szojaszoszt hasznalom minosegi es adalekmentes)
1 ek sima ecet, 5% megfelel ne legyen tul eros.
3 ek viz
2 kk barna cukor
2-3 ek rizsbor ( edes ize van , mirin-nek is hivjak )
1 edes narancs leve.( en keves reszelt narancshejat is tettem bele)
4-5 szal ujhagyma a zoldjevel egyutt.
1 ek szezammag

Elkeszitese : 

Az 1 ek felforrositott olajon halvany szinure piritjuk a reszelt gyombert ,fokhagymat es  ha friss chilit hasznalunk akkor a chilit is ekkor tesszuk bele. Ha chilipelyhet akkor majd a tobbi hozzavaloval egyutt kerul az edenybe. Hozzaadjuk szepen sorban a tobbi hozzavalot is, legutoljara a narancs levet. Addig fozzuk, mig kezd besurusodni, de meg nem igazan suru.Egyszoval olyan surusegu legyen mint egy higabb palacsinta teszta. Ekkor megkostoljuk es beallitjuk az izeket. Aki savanyubbra akarja az meg adjon hozza keves rizsecetet, aki edesebbre , az meg egy keves cukrot vagy rizsbort. Aki sosabbra az meg egy keves szojaszoszt. Miutan az ontetunket beallitottuk beletesszuk a csirkefalakakat es 1-2 percig osszefozzuk. Mivel a csirkefalakankat liszttel es etkezesi kemenyitovel keszitettuk,  az ontetunk is  be fos surusodni, finom ragacsos lesz. Ha tobb ontetet szeretnenk vagyis higabbat, akkor keves zoldseglevet vagy sima vizet adjunk hozza. Az ujhagymat nagyobb darabokra vagjuk a zoldjevel egyutt es raszorjuk a husra. Osszekeverjuk, es levesszuk a tuzrol. A hagymanak ropogosnak kell maradnia, ezert nem fozzuk , csak osszekeverjuk. 1 ek szezammagot egy serpenyoben megpiritunk (olaj nelkul, hiszen van benne annyi  termeszetes olaj, hogy ne legyen szuksegunk olajra), mikor megpirult raszorjuk a narancsos falatkakra. A hus elkeszult, akar talalhatjuk is. En zolseges tesztat keszitettem melle, de zoldseges rizs, vagy sima feher rizs is tokeletes valasztas .

A zoldseges teszta : 

 Barmilyen otthon megtalalhato zoldseg, kemenyebb fajtakra gondolok, hogy roppanosak maradjanak.
  Amit en hasznaltam az a kovetkezo :

2 kisebb repa karikara vagy kockakra vagva, kb fel cm vastagsag megfelel.
2 szal zeller (amerikai zeller) szeletelve ugyancsak fel cm vastagra
1 ujhagyma vastagabb szeletekre vagva 
1/4 kaposzta csikokra vagva .
1 kk reszelt gyomber
1 marek friss korianderlevel.
1/4 piros es 1/4 sarga szinu kaliforniai paprika.
2- ek olaj (nem oliva)
1 ek szazammagolaj 
szojaszosz 3 ek
hoiszin szosz 1 ek
1 tk barnacukor
2-3 ek edes chiliszosz
1/4 bogre csirke alaple
1 csomag rizsteszta vagy noddles vagy akar spaghetti is ( ne legyen 5-os szamunal vastagabb meretu)
1/2 kk etkezesi kemenyito.

Elkeszitese :

A gyombert a 2 ek olajon megfuttatjuk,hozzadjuk a zoldsegeket es az 1 ek szazammag olajat is. Megpiritjuk. Jobb ha nem keverjuk hanem dobaljuk a zoldsegeket, igy nem is torjuk oket es egyenletesebben is pirulnak. Egy talkaban elkeverjuk a szojaszoszt,hoszin szoszt, 1 tk barna cukrot, 2-3 ek edes chiliszoszt es a 1/4 bogre csirke vagy zoldseg alaplevet (ha egyik sincs , akkor hasznaljunk vizet) es a 1/2 kk etkezesi kemenyitot.  Jol osszekeverjuk es raontjuk a  meg roppanos zoldsegekre . Nagy langon tovabbfozzuk, mig  kicsit besurusodik. Vigyazzunk ne fozzuk tul a zoldsegeket . Mig a zoldsegeket sutjuk, addig kifozzuk az 1 csomag tesztat. Leszurjuk, nem kell obliteni, es hozzaadjuk a forro zoldsegekhez. Osszekeverjuk, es beallitjuk az izeket. Megszorjuk a friss korienderlevellel.
Talaljuk. Ugy a csirkefalatkak, mint a  zoldseges teszta, onmagaban is kituno. Keszitsetek el, igerem nem fogtok csalodni. Bar a leiras hosszadalmas, de csak azert mert reszletesen akartam leirni, hogy konnyebb es kovethetobb legyen. Az elkeszitese kevesebb idot vesz iegenybe mint amennyi ido alatt leirtam a receptet. :) 
  Jo etvagyat dragaim!



 

 
 

1 megjegyzés:

  1. Szívesen megkóstolnám, nagyon finom lehet, nem csodálom, hogy rajongsz a távol-keleti ízekért! :)

    VálaszTörlés