Kenyer , egyszeruen.

Sok kenyeret sutottem mar,  altalaban zurichi kenyeret sutok, Rigo Katica receptjet hasznalva. De egy ideje mindig akkor van szuksegem kenyerre, mikor nincs oregtesztam. Ezert megcsinaltam az en sajat kenyeremet, egyszerubben, olyankor is elkeszitehto mikor nincs oregtesztank keszenletben. Nagyon hamar elkeszul, szep magasra no es pillekonnyu a belzete. Mint mindig most is leirom, a viz mennyisege nagyon liszt fuggo. En mindig ugyanazt a lisztet hasznalom, sima feher lisztet, ami otthon BL 55-nek felel meg, de a viz mennyisege igyis valtozo, hiaba ugyanaz a liszt. Ezert elobb adjuk hozza a 300 ml a tesztahoz, majd utana adagoljunk meg hozza amennyire szuksegunk van ahhoz, hogy jol gyurhato, ruganyos tesztat kapjunk, ami inkabb kemenyebb mint puhabb legyen.


Hozzavalok: 

600 gr sima feher liszt
25 gr eleszto
300-330 ml langyos viz
1 kk cukor
1 kk so
2-3 ek burgonyapehely
3 ek olivaolaj
1 kk ecet (hogy ne morzsalodjon a kenyer) 


Elkeszitese : 

 A lisztet, sot, oliva olajat, burghonyapelyhet egy talba tesszuk. Hozzaadunk 200 ml langyos vizet.
  Egy kis talkaban elkeverunk 100 ml langyos vizet  az 1 kk cukorral es a 25 gr elesztovel. Felfuttatjuk. Hozzaadjuk a tobbihez, vigyazva hogy a felfuttatott eleszto ne erintkezzen kozvetlenul a soval es az olajjal.  Addig dagasztjuk mig szep sima teszat kapunk, ha szukseges adunk meg hozza vizet, aprankent adagolva, nehogy tul lagy legyen a tesztank. 30 percig kelesztjuk, majd ujbol atgyurjuk. Ujbol 30 perc kelesztes es aztan megint Atgyurjuk. A masodik dagasztas utan duplajara kelesztjuk a tesztankat. Kiboritjuk a pultra a megkelt tesztat, finoman kinyomkodjuk belole  a levegot, majd veknit formalunk belole. En jenaiban  kacsasuto talban sutom 5,5 literes. Az also reszebe teszem a tesztat, vagyis abba amelyik alacsonyabb. Sutopapirt teszek bele rateszem a tetejet es duplajara kelesztem. Mikor mar kezd kelni bevagom 3 helyen. Van aki akkor vagja be mielott sutobe teszi, ugyhogy lehet valasztani. 

A sutot elomelegitem 220c-ra . Mikor elerte a kello homersekletet, leveszem a jenai tetejet es jol befujom a kenyeret hideg vizzel, majd a fedelet is befujom. Igy gozben lesz a kenyerunk mindvegig. Visszateszem a megkelt kenyerre a fedot es a forro sutobe teszem. Mindvegig 220c sutom es a fedele mindvegig rajta marad. Ropogos , vekony heju kenyeret kapunk, pillekonnyut. Mikor kivesszuk a sutobol ujbol befujjuk hideg vizzel, es hagyjuk kihulni. Ha melegen megvagjuk akkor "szalonnas " lesz. Vigyazzunk nagyon a kicsapodo gozzel, mert a jenaiban meg akkor is van goz mikor a kenyerunk mesgult, es nagyon -nagyon forro is a sutobol kivett jenai. Jo etvagyat!

Megjegyzések

  1. Olyan "jó", hogy semmihez nem ír időt. Meddig kell sütni?
    Vagy kell bele ecet is... De a leírásban már nem szerepel. Persze, hogy kimaradt belőle.
    Most várom, hogy megsüljön...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kedves Tamas! Idot nem irhatok, nem tudom , milyen sutod van neked, vagy barki masnak. Ez sutofuggo. Akkor jo, ha megkopogtatod az aljat es kongo hangt hallasz. Az ecet arra valo, hogy ne morzsalodjon. Ha akarod beleteszed, ha akarod nem, NEM KOTELEZO. Remelem azert jol sikerult, sokan megsutottek, meg nem volt ra panasz. Udv. Eva.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések