Keresés ebben a blogban

2018. február 21., szerda

Igazi zsebes pihe-puha pita.


Immar 32 eve elek Izraelben. Ez ido alatt nagyon sok pitat ettem es sok receptet kiprobaltam, kisebb -nagyobb sikerrel. Azonban egy sem volt olyan mint a peksegben kaphato. De tudtam, hogy egyszer ratalalok az igazira, igy is lett. Egy izraeli no  youtube oldalan talaltam ra erre a receptre, ugyancsak tole van a jeruzsalemi bagel receptem is. A linket a videohoz, csatolni fogom a legvegen. En csak fel adagbol keszitettem vagyis 1 kilo lisztbol, nem kettobol mint  a videon lathatjatok majd es kicsit kevettem a cukorbol es az olaj mennyisegen valtoztattam kicsit. A folyadek mennyisege lisztfuggo ezert en azt irom le amennyit en hasznaltam es mindenki a sajat erzese szerint adagolja majd. A videot azert erdemes megnezni, mert ott pontosan lathatoak a lepesek , amit ugyan en is leitok majd, viszont lathato a teszta allaga is, enyhen ragados, puha , kellemes tapintasu tesztank lesz. 

   Akkor  irom is a receptet, nem varakoztatlak benneteket tovabb. meg valami, en 12 db pitat csinaltam 1 kg lisztbol,  de legkozelebb kicsit kisebbre csinalom. A videoban 2 kilo lisztbol csinalt 30  db, tehat az en 1 kilombol is kb. 15  db kellett volna legyen, ugy tunik kicsit nagyobb tesztadarabokat vettem ;)

 Hozzavalok :

1 kg liszt ( kb 800 gr kenyerliszt es 200 gr sima liszt)
1 ek cukor
1 pupos ek  szaritott eleszto (poreleszto, instant)
1 ek so
2 ek olivaolaj
3 es 1/2 pohar langyos viz (lisztfuggo)
a poharmeret az uzletben kaphato standard meropohar ami 2,4 dl .

Szuksegunk lesz meg sutopapirra
es egy serpenyore, ami nyugodtan lehet regi is, nem kell a legjobbat hasznalni hozza.

  Tovabbi hozzavalok : egy nagy adag jokedv es egeszseges izgatottsag, amivel varjuk a vegeredmenyt :D

Elkeszitese :

Egy talba vagy  a dagasztotal ustjebe ontunk 1 pohar langyos vizet, osszekeverjuk benne az 1 ek cukrot, majd beletesszuk a pupos ek.szaritott elesztot. Elkeverjuk es pihenni hagyjuk kb 6-7 percet. Ennyi ido eleg lesz neki, hogy szepen felfusson. Ekkor hozzaadjuk a lisztet amit elotte atszitalunk, nem muszaj de levegosebb lesz. Beinditjuk a dagasztogepet, es szep lassan adagoljuk hozza a langyos vizet . 1 poharral mar beletettunk mikor az elesztot futtattuk fel, meg maradt 2 es 1/2 pohar vizunk. Ajanlom nem egyszerre beletenni az egeszet, mert lehet sok lesz. De az is lehet keves. Mint irtam a legelejen, kicsit ragadnia kell annak a tesztanak. Hozzaadjuk az olivaolajat is es beleszorjuk a sot. Jol kidolgozzuk a tesztat. Mikor mar szep sima akkor letakarjuk es par percre felretesszuk. nem pihentetni akarjuk, hanem mas dolgunk lesz most, ami kb 5 percet vesz igenybe.  Az asztalt vagy konyhapultot lefedjuk egy tiszta abrosszal, aztan sutopapirbol 20x20  cm. negyzeteket vagunk. 15 darabot. Vagy ahany pitat szeretnenk csinalni. Minden negyzetet rateszunk a mar kiteritett abroszra es elokeszitunk meg egy masik abroszt is vagy tullanyagot, amivel majd leakarjuk a kinyujtott pitakat. Tartsuk eszbe melyik pitank volt az elso es ugyanazt a sorrendet kovessuk majd a sutesnel. Szoval amelyiket legeloszor nyujtottuk ki, az lesz a legelso sutesnel is.  Ahogy nagy koltonk Jozsef Attila is irta volt " Dolgozni csak pontosan szepen, ahogy a csillag megy az egen, ugy erdemes. " en mindig  ehhez tartom magam , barmit is csinalok.
   Visszaterunk  a tesztankhoz : a pultot vagy nyujtodeszkat meglisztezzuk kicsit es a kezunket is, ne felejtsuk el a tesztank kicsit ragad. Kb teniszlabda meretu tesztat veszunk a kezunkbe ,  a lisztes kezunkkel kicsit megformaljuk, es a lisztes feluletre teve kerekre nyutjuk kb 5-6 mm vastagsagura. Finoman alanyulunk es ratesszuk az elkeszitett sutopapir negyzetre .  Nem tapogatjuk, lapogatjuk, hanem beken hagyjuk es letakarjuk. Ezt addig ismeteljuk mig elfogy a tesztank. Addig mar eltelt kb 15 perc , az elsonek kinyujtott pitank mar kelt egy kicsit. Ennyi eleg is lesz neki. A serpenyonket   gaztuzhelyre helyezzuk meggyujtjuk a langot, akinek keramia lapja van az olyan fokozatot hasznaljon mint amikor palacsintat sut, vagy fankot pl. Hagyjuk jol felmelegedni a serpenyot. Mikor mar jo forro, akkor finoman alanyulunk a legeloszor kinyujtott pita ala, pontosabban a sutopapir negyzet ala , es raboritjuk a masik tenyerunkre, aztan finoman belecsusztatjuk a forro serpenyobe. Ne fogdOssuk a szelet, kozepet stb, mert altalaban ahol megfogod ott mar nem nyilik szet, vagyis nem lesz zsebes, pedig ez a cel ;)  Pontosan ezert tettuk oket a sutopapir negyzetekre, hogy minel kevesebbet erjunk hozza es ne rontsunk a teszta allagan.

   Kb.  10-15 mp. utan mar latni fogunk apro kis legbuborekokat a tesztaban, ekkor finoman alanyulunk egy  szedolapattal es atforditjuk a masik oldalara.  Ujbol hagyjuk  sulni kb 15 mp. alanyulunk es megnezzuk, ha mar latszanak a pirulasi nyomok akkor ujbol megforditjuk. Most viszont mar beken hagyjuk es hagyjuk sulni, pillanatok alatt fel fuvodik mint egy labda. Ekkor levesszuk. A jo pitat nem kell megpiritani es sotetre sutni,  csak latszania kel a sutesi nyomoknak, ugy ahogy a mellekelt kepeken lathatjatok. Abban a pillanatban, hogy felfuvodik mar meg is van sulve. Egy elore elkeszitett kosarba vagy nagyobb edenybe tesszuk a megsult pitat, amit elotte kibeleltunk konyharuhaval, es le is takarjuk,  a konyharuha masik reszevel.  Miutan minden pitank kisult, mar lehet enni is. Bevallom melegen a legfinomabb. Most pedig tanacsok kovetkeznek, jobban mondva elmondom en mit szoktam csinalni a pitakkal. Ha peksegben is veszem,  altalaban annyit hagyok kint amennyit eppen megeszunk. A tobbit jol lezarva fagyasztoba teszem. Mikor szukseg van ra, kiveszem 1 fagyos pita mikroban  45-50 mp alatt olyan lesz mintha most hoztak volna a sutodebol.  Ket db pitanak 1 perc es 20 mp pont  eleg.  Ha nem hasznaltok mikrohullamu sutot,Akkro elo kell venni  kb fel oraval hamarabb. Miutan kifagytak  egy forro serpenyoben 

(termeszetesen semmilyen zsiradek nem szukseges) atmelegitjuk, 10-15 mp minden oldalan boven eleg lesz. Kicsit hosszura nyult az iras, az elkeszitese viszont sokkal rovidebb. Szerettem volna reszletesen leirni, hogy konnyebb legyen majd Nektek elkesziteni. Mellekelem a videot is erdemes azert megnezni, ha van kedvetek. Jo etvagyat kivanok!   A videot itt talaljatok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése