Keresés ebben a blogban

2015. november 20., péntek

Chili con carne (chilis bab)

Nagyon ritkan keszitek chilis babot, mert nem a legkonnyubb etel , bar nagyon-nagyon finom. A chilis babban nem szeretem a daralthust, nem tudom megmagyarazni az okat, hogy miert is, egyszeruen nem szeretem. Ezert en mindig  valamilyen konnyen puhulo hust hasznalok, altalaban marhabol  steaket aprora vagva.
   A lenti adag kb 4 szemelyre eleg. Ez egy gyors valtozata a chilis babnak , szinte mindig ezt keszitem mert pikk-pakk elkeszul .


Hozzavalok :
1/2 kilo daralt marhahus ( en aprora vagott marhasteaket hasznaltam)
2 kozepes meretu hagyma
1 piros kaliforniai paprika kozepes meret
1 zold szinu kaliforniai paprika kozepes meret
1-2 chilipaprika (eretetileg jalapeno kell hozza de az nekem nagyon eros)
4 cikk fokhagyma
1 ek edes pirospaprika
1 tk cayenne bors, vagy chilipor
1 tk romai komeny
2 nagy erett paradicsom
1/2 pohar paradicsompure (suritett paradicsom)
1,5 pohar marhahusle, vagy zoldseg alaple.
1 doboz feher lima bab
1,5 doboz piros bab
1 kk majoranna ( van aki oreganot hasznal)
1 csipet fahej (aki nem szereti hagyja ki) 
1 baberlevel. 
so es bors izles szerint.
koriander
4-6 cikk keserucsokolade magas kakao szazalekkal (aki fel az izetol kihagyhatja, bar nem erzik rajta csak selymesse teszi) en 3 kis kockat tettem bele mert csak annyi keserucsoki volt itthon.


Elkeszitese :

A hagymat , aprora vagjuk es 2-3 ek olajon kb 1-2 percet piritjuk. Adjuk hozza a kis kockakra vagott hust, vagy daralthust es addig piritsuk meg. Addig piritsuk mig a hus leve elfo. A tobbi zoldseget is finomra vagjuk .
  Adjuk a  hushoz az aprora vagott paradicsomot,paprikakat es a tobbi hozzavalot, a bab kivetelevel. Kis langon fozzuk mig a hus es a benne levo zoldsegek megpuhulnak.
   Hozzaadjuk a megfozott babot is, nyugodtan mehet bele konzerves bab en is azt hasznaltam(sot ajanlatos konzerves babot hasznalni mert nagyon finom)
     A mexikoiak titkos hozzavaloja a keseru csokolade minel nagyobb kakao szazalekkal., vallalkozo szellemueknek ajanlom, nagyon finom kremesse teszi a chilis babot, nem lesz tole edes, megis valami kulonleges finom izt kap a csokitol.  Szoval, aki ugy dont tesz bele, az batran dobjon bete 4-6 kockat,  neha - neha keverje meg, es meg 10 percig fozze. Fott rizzsel talaljuk es megszorjuk frissen apritott korianderrel. Sok helyen guacamolet is adnak a chili melle. Jo etvagyat!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése