Khachapuri acharuli

Khachapuri Acharuli 

Mint azt mar tegnap is tobb csoportban irtam , imadom a gruz konyhat. Izraelben nagyon sok gruz el, csodalatos eteleik vannak, es a peksutemenyek , kenyerek amiket sutnek, a mennyekbe repitenek. Kulonosen szeretem a khachapurit (hacsapuri) aminek ma az acharuli fajtajat valasztottam, de csak azert mert nagyon mutatos. Sok fele khachapuri letezik, van amit sutoben sutnek van amit serpenyoben a toltelek is valtozik, de szinte mindig sajttal , turoval toltik.
  Sokat keresgeltem a neten mert autentikus receptet szerettem volna, igy egy gruz chef videojat kovetve keszitettem el az en khachapurimat.
  Eredetileg sulguni sajt kell hozza, de mivel nem kaphato mindenhol, ezert kicsit utana jartam, Magyarorszagon allitolag az Aniko sajt az ami legjobban megfelel, es itt Izraelben a haloumi sajt az amit ajanlanak sulgumi helyett, bar itt kaphato a sulgumi is.
   

Hozzavalok a tesztahoz :

500 gr liszt
300 ml langyos viz
50 gr tej ( grammban irta a receptben ezert en is mertem)
1-2 ek olaj
 1 kk poreleszto, vagy 25 gr friss (en az utobbit hasznaltam)
1 kk so
1 kk cukor

A toltelekhez :

300 gr sulgini sajt reszelve (lehet mozarella is vagy haloumi vagy Aniko sajt)
200 gr feta sajt .
2-2 ek nagyon zsiros tejfol(elhagyhato)
4 tojas + 1 tojas a keneshez

Elkeszitese :

A teszta hozzavaloit a keverotalba tesszuk, es jol kidolgozzuk. Pizzatesztanal puhabb allagu tesztat kapunk, selymeset, jol kezelhetot. Kb fel ora utan atdagasztjuk , majd duplajara kelesztjuk. Ebbol az adagbol 4 db nagy khachapuri lesz. A ferjem nehezen birkozott meg eggyel. Szoval ha kisebbeket szeretnetek akkor 6-ba ,ha  " emberes" adagot akkor 4 fele kell osztani :)
   Minden db. tesztat kerekre formalunk es letakarva 15 percig pihentetjuk.  A piheno ido lejarta utan egymas utan kerekre nyujtjuk a tesztat, mintha pizzat keszitenenk minel vekomyabbra nyutjuk aznnal finomabb lesz. Megkenjuk nagyon vekonyan tejfollel (elhagyhato) megszorjuk a lereszlet dajttal es a szetmorzsolt fetaval. Feltekerjuk az egyik oldalat mindtah palacsintat tekernenk, egeszen a teszta feleig. Aztan ugyanigy jarunk el a teszta  masik felevel. Mikor mindket oldalrol felsodortuk a tesztankat, osszefogjuk a vegeit es megtekerjuk.  A tesztat kozepen szetnyitjuk, igy egy olyasmit kapunk mint egy kis csonak. Megkenjuk tojassal a tesztat es 180c legkeveressel addig sutjuk, mig egesz halvany sarga les z ateszta. Ekkor kivesszuk a sutobol, es minden csonak kozepebe beleutunk egy tojast. Visszatoljuk a sutobe es aranyszinure sutjuk, addig a tojas feherje is megszilardul. A sargaja ha rezgos marad annal jobb :)  Mikor kivesszuk a sutobol egy nagyon vekonyka szelet vajat teszunk a tetejere. Sokfele keppen talalhatjuk, megy melle egy jo friss vegyes salata, vagy csak egyszeruen paradicsom, ez uborka felszeletelve, vagy akar egy bogra joghurt. Mindenki kedve es izlese szerint. Vegezetul, a testzat minel vekonyabbra kell nyujtani, ne feljewtek annak ellenere, hogya  szelei fel vannak sodorva es meg vannak toltve nagyon szepen atsul, konnyu, levegos tesztat kapunk, es garantalt a siker. Igazi izgalmas es szemet gyonyorkodteto etel. Majndem duplajara dagad sutes kozben. Jo etvagyat kivanok, keszitsetek el, nem fogtok csalodni! :)

Megjegyzések

  1. Éva, ez valami csodálatos. Egészen biztosan ki fogom próbálni. Eszméletlenül jó dolgokat töltesz fel, köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  2. 100Szazalekra megsutom,mikor jonnek a fiaim,mert szeretik ha csinallok valami kulonlegeset!Koszi!!Puszika

    VálaszTörlés
  3. Kedves Eva, koszi hogy ilyen jo recepteket teszel fel, tegnap megcsinaltam es mindenkinek nagyon izlet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom Ivetth a visszajelzest . Orulok, hogy izlett.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések