Arayes (pitaba toltott fuszeres hus)

Tobb hetes piheno utan, ujbol jelentkezem, uj , kulonleges, finom es laktato etellel. Kulonleges izvilag, az arab konyha egyik gyonszeme a sok kozul. Pitaba toltott marha, vagy baranyhus, sok finom fuszerrel, kituno sutoben sutve, de meg finomabb grillen . Most pedig irom a receptet, remelve , hogy sokan elkeszititek , a csalad nagy oromere, higyjetek el mindenki meg lesz elegedve, tele lesz a pocakja es az ebed vagy vacsora vegen, csak mosolygo arcok vesznek majd korul, jobb ferjek egy kezcsokkal vagy puszival is dijazzak majd a szakacsnot :)

Hozzavalok 4 szemelyre :

1/2 kilo daralt marhahus, ha lehet zsirosabb resze.(erdemes otthon daralni , igy tudjuk mi van benne)
1/2 hagyma  lila vagy voros, mindegy
2  nagy cikk fokhagyma
1 erett paradicsom
2 ek olivaolaj
1 ek piritott fenyomag(elhagyhato, ha eppen nincs)
1 kk romai komeny
1/4 kk kurkuma
1 kk frissen orolt bors
1 kk fustolt paprika
1 kk sriracha  szosz, vagy 1 kk chilipehely
1/4 kk ras el hanout (a batrabbak tehetnek 1/2 kk )
1/2 kk szumak
1/2 kisebb citrom leve
So izles szerint.
1 pohar aprora vagott zoldpetrezselyem 
1 pohar aprora vagott koriander level.
Most pedig a legfontosabb kovetkezik : egy kb 5x5 cm juhfaggyu, ami adja majd a hus zamatossagat es kulonleges izet a sok fuszer mellett. Ki lehet hagyni, de nem erdemes, mert ha kihagyjuk nem azt kapjuk amilyennek lennie kell. Viszont ha nem lehet kapni , akkor nincs mit tenni, kimarad :)

5 pita  amibe majd toltjuk

Elkeszitese :

A daralt marhahust egy talba tesszuk, a hagymat finomra vagjuk, a zoldpetrezselymet es koriandert ugyszinten. Hozzaontjuk az olajat,es beletesszuk a piritott fenyomagot is , ha van. Megszorjuk a fuszerekkel es a fel citrom levet is belefacsarjuk. Az erett paradicsomot a reszelo nagy lyukan lereszeljuk es azt is beletesszuk a masszaba. Jol-jol elkeverjuk es hutobe tesszuk 3-4 orara. De ha nem sietos, akkor erdemes  24 orat pihentetni a hutoszekrenyben. 

 En is ugy tettem.
A piheno ido utan, kivesszuk a hutobol a hust, a pitakat kettevagjuk , szetnyitjuk es jo vastagon megkenjuk a fuszeres hussal , kb 1,5 -2 cm vastagon.
 Nem kell megijedni at fog sulni, bar en is dillemaban voltam kicsit grillezes elott  emiatt :)

   Bekapcsoljuk a grillunket, aki sutoben suti a sutot 190c . En a teraszon sutottem a gaz grillsuton, es a racsokra tettem grillapot is, de ez elhagyhato. Viszont ha nem teszunk ra grilllapot , akkor jol be kell kenni a racsokat szalonnaval, vagy kettevagott hagymaval, hogy a toltelek ne ragadjon ra.
  Megkezdjuk a sutest, megpedig a vagott resszel lefele.


 Vagyis a toltott resz kerul a grillre. Ez azert van, mert igy a hus kulso resze megsul es a zamatok meg a goz bent marad es ettol atpuhul az egesz toltelek, nem szarad ki. Miutan az also reszet "bezartuk" es szepen megpirult, megforgatjuk a pitakat az oldalara,

 majd mikor az is megpirult, akkor a masik oldalara. Mikor mindket oldala szepen megpirult levesszuk a tuzrol, Meg melegen talaljuk, tahini szosszal es sokfele salataval. Jo etvagyat kivanok es varom a visszajelzeseket :)





Megjegyzések

  1. Kedves Éva! Elkészítettük az Arayest, nagyon finom lett. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések