Keresés ebben a blogban

2016. január 11., hétfő

Karfiolleves


Van aki szereti, van aki nem. Mi az elobbiek koze tartozunk. A karfiolt minden formajaban szeretjuk, mert nagyon valtozatosan elkeszitheto zoldseg, ami raadasul meg csodaszep is. Legalabbis engem mindig elbuvol , olyan mint egy hatalmas feher virag.
  A hires Inyesmester szakacskonyveben a szerzo ugy mutatja be a karfiolt  mint zold levelek kozt feher rozsat, es milyen talalo elnevezes :)

  Tegnap leves keszult eme csodas feher viragokbol, csibeszarnyakat is kapott, igy meg izletesebb lett.

Hozzavalok :
5-6 csirkeszarny vagy aprolek
2 nagy repa
1 feherrepa
1/2 zellergumo
1 kozepes meretu karfiol
2-3 ek olaj, 
so es frissen orolt bors
zeller es petrezselyemlevel aprora vagva
1 voroshagyma

A nokedlihez 2 tojas es liszt.

Elkeszitese:


A repat es a feherrepat karikakra szeleteljuk, a zellergumot is felvagjuk. A hagymat a kulso hejatol megtisztitjuk. A petrezselyemlevelet es zellerlevelet aprora vagjuk. A karfiolt rozsaira szedjuk.
A csirkeszarnyakat, vagy aprolekot, megtisztitjuk es jol megmossuk majd odatesszuk foni.
   A zoldsegeket 2-3 ek olajon 3-4 percig dinszteljuk, majd felretesszuk. Mikor a szarnyak felig megfottek, akkor beletesszuk a zoldsegeket is, a karfiol kivetelevel, mert az nagyon hamar megfo es a szetfott karfiol  a levesben nem eppen a leggusztusosabb latvany.
  Mikor ugy erezzuk, hogya  szarnyaknak es repanak mar csak par percre van szuksege ahhoz hogy megfojjon, beletesszuk a karfiolt is. Beallitjuk az izeket, ha kell meg sozzuk, borsozzuk. A liszbtol es ket tojasbol, kozepes kemenysegu nokedlitesztat keverunk, majd mikor a karfiolunk is megfott, beleszaggatjuk a levesbe. Mikor a leves felszinere emelkedtek a nokedlik, a levesunk elkeszult. Aki szeretne tehet bele egy keves rantast is 1-2 ek lisztbol keszitve, mi jobban szeretjuk nelkule. Jo etvagyat!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése