Keresés ebben a blogban

2015. április 19., vasárnap

Pizza , a hagyomanyos es calzone.

Ma ujbol egyik kedvencunk a pizza, ami majdnem minden heten keszul nalunk 1 alkalommal.
A teszta receptje Riminiben elo sogornomtol van , akinek pizzeriaja van. A feltetet mindenki kedve es izlese szerint  valogassa meg. .Tudom , hogy sok fele recept letezik mint minden mas etelnel, nekunk ez valt be igy keszitjuk evek ota. Ime a recept.


Hozzavalok  a tesztahoz : .

50 dkg liszt, 1 kk so,1 kk szaritott oregano,3 dl viz, 3 ek olivaolaj,25 gram eleszto 1 kk cukor.  Rugalmas tesztat dagasztunk belole.(mivel minden orszagban mas a liszt, elkepzelheto, hogy van ahol kicsivel tobb folyadek vagy kevesebb kell bele )
 A tesztat vekonyan kiolajozott talba tesszuk es megkelesztjuk. Mikor megkelt , mindenki tetszese szerint vekony, vagy vastag tesztat nyujtson es helyezze egy tepsibe vagy pizzasuto talcara (utobbit ajanlom, mert az alja is lyukacsos) Mi a vekonytesztaju pizzat reszesitjuk elonyben .

 A szoszhoz : egy doboz aprora vagott vagy daralt paradicsomba (nem ketchup es nem suritett paradicsom, mert az nem pizzara valo) keverunk keves oreganot . A szosszal megkenjuk a pizzat. Erre kerul a feltet, ami nalunk tobbnyire friss gombabol, selyemsonkabol, kaliforniai paprikabol es olajbogyobol all . legkevereses sutobe helyezem 250 fokon. Felig megsutom majd kiveszem es raszorom a mozarella sajtot. Visszateszem a  sutobe es keszre sutom. mikor kiveszem meglocsolom nagyon vekonyan olivaolajjal, de nem muszaj. Masik lehjetoseg, hogy a mozarellat a paradicsomszoszra tesszuk ra aztan a feltetet es akkor nem veszem ki a sutobol felidoben, hogy sajtot tegyek ra. Ugyanebbol a tesztabol keszithetunk calzonet is ami a ferjem nagy kedvence. 

Pizza calzone : a teszta receptje es a hozzavalok ugyanazok.


 A tesztat kerekre nyujtsuk az egyik felere helyezzuk a hozzavalokat ugy hogy a szelen 1,5 cm uresen maradjon. Rahajtsuk a teszta masik felet, majd a szeleket apro hajtasokkal osszefogjuk, hogy ne csorogjon ki belole a toltelek. A tetejen 2-3 vagast ejtunk, amin tavozhat a gozt igy nem puhitsa meg a tesztankat. En megszoktam kenni a tetejet ecsettel 1 kis paradicsomszosszal amit a pizzaba is teszek. 250 fokon legkeveressel sutjuk. Mikor kivesszuk a  sutobol bekenjuk vekonyan olivaolajjal. Jo etvagyat!

1 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! Ki kell próbálnom! Éva, ebből hány db pizza lesz?

    VálaszTörlés