Bahs, avagy uzbeg rizses hus.

 Nem is tudom , hogy kezdjem el a mesemet. Ma egy egesz kukonleges etelt hozok, az uzbeg konyhabol. Izraelben nagyon sok uzbeg szarmazasu el, az eteleik nagyon finomak , tartalmasak, sok hussal es zoldseggel. A barany es birkahust eloszeretettel hasznaljak. A recept egy hires izreali chef Israel Aharoni -tol van , aki ugyancsak uzbeg szarmazasu es mellekesen a kedvenc chefem :). Akkor terjunk a receptre .


Hozzavalok : 60-dkg baranyhus (de lehet barmilyen mas hus, en most csirkefelsocombot hasznaltam, kockakra vagva)
2 nagy fej hagyma. 
2 pohar rizs, basmati vagy jazmin.
1 csokor kapor
1 csokor koriander
1/2 kk romai komeny
so,bors
olivaolaj.

Elkeszitese : 2-3 liter vizet felfozunk, beleteszunk 2 pohar rizst es kb 8 percig fozzuk, keves sot teszunk a vizbe. 8 perc utan leszurjuk a rizst es leoblitjuk, hogy az egesz kemenyitot lemossuk rola.
1 csokor koriandert , 1 csokor kaprot aprora vagunk.
Hozzakeverjuk a leszurt rizshez, hozzaadunk 1 kk borsot es keves sot.
    Egy  nagyobb labasba 5-6 kanal olivaolajat teszunk, majd hozzaadjuk az aprora vagott hagymat es a hust, egyutt dinszteljuk nagy langon, kb 10 percig.  Izles szerint sozzuk, borsozzuk, aki etelizesitot kivan hozzaadni az megteheti. A leszurt zoldfuszerekkel es borssal elkevert rizst hozzaadjuk a hushoz es a hagymahoz.Finoman osszekeevrjuk. A rizs tetejet  elsimitsuk es hozzaadunk 1/3 pohar vizet. A legkisebb langra helyezzuk es fozzuk tovabb mig a hus megpuhul, nekem meg 15 percre volt szuksegem, de valoszinu hogy baranyhusnal vagy marhanal tobb idore lesz szukseg. Salataval talaljuk. Jo etvagyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések