Keresés ebben a blogban

2015. május 29., péntek

Parasztcsorba avagy roman neven Ciorba taraneasca

A csorbak a roman konyhaban a legkedveltebb levesek koze tartoznak, sok zoldseggel es hussal, kicsit savanykasan, lehet tejfollel vagy anelkul, ki-ki izlese szerint. Eredetileg korpa ciberevel savanyitjak, de mivel nalunk olyasmi nem kaphato, ezert citromot hasznalok, vagy a BORS MAGIC  nevu port, ami a korpacibere valtozata porban es a noverkem hoz nekem evente :) Altalaban az otthon fellelheto zoldsegekbol keszul, ami mindenkepp kotelezo bele az a friss zold vagy piros szinu paprika (lehet mindketto) paradicsom (vagy paradicsom le, vagy suritett paradicsom) repa, feherrepa, hagyma, zellergumo es a legfontosabb, ami nelkul nem csorba a csorba az a friss lestyanlevel, ez adja meg az igazan kulonleges izet a levesnek. Akkor terjunk a receptre :

Hozzavalok egy 4 literes fazekhoz :

70-80 dkg hus (en most pulykahussal keszitettem) ha mas hust hasznalunk akkor mindenkepp csontos husokat valasszunk, pr marhalabszar, mert finom izt ad a levesnek.
2 repa,1 fel zeller gumo, 1 feherrepa, 1 hagyma, 1/2 piros es 1/2 zold paprika, 1 mareknyi eher kaposzta  nagyobb ra vagva ,1-2 burgonya, egy marek zoldbab, nyugodtan lehet mirelit (zoldbab helyet lehet tenni egy marek zoldborsot)  2 paradicsom( vagy 1/2 pohar paradicsomle, vagy 1 ek suritett paradicsom.)


A hust feltesszuk foni egy megtisztitott hagymaval, amit majd kesobb kiveszunk belole. Keves sot adunk hozza . Mig fo , tobbszor leszedjuk  a habot a tetejerol, mitha huslevest foznenk.
  Kozben a zoldsegeket, vagy a nagyluku reszelon lereszeljuk, vagy pedig kockara vagjuk, en utobbit valasztottam, mert igy jobban szeretem. A paradicsomot meghamozzuk es lereszeljuk. Felretesszuk. Mikor a hus mar majdnem puha, a leveshez adjuk a felvagott zodlsegeket, es tovabb fozzuk lassu tuzon . Egy kis csokor zoldpetrezselyem es zeller level is mehet bele kotozzuk ossze, hogy konnyen ki tudjuk venni belole )
 . Egy kis labasban a lereszelt paradicsomlevet 3-4 ek olajjal megmelegitjuk, hozzaadunk 1 ek pirospaprikat ( ki lehet hagyni ezt a lepest, de akkor kevesbe lesz szep szinu a levesunk). Mikor a burgonya is megfott, akkor a levesbe ontjuk az olajjal felmelegitett paradicsmot . Ha van korpaciberenk akkor abbol isontsunk a levesbe es fozzuk ossze. Ha nincs akkor a kovetkezoket ajanlom : Akinek van otthon BORS MAGIC por, az ebbol tegyen bele egy evo kanallal, akinek nincs az pedig citrommal savanyitsa, vagy ecettel. Izesitsuk izlesunk szerint, so, bors, etelizesito, ki hogy szereti. Mielott levesszuk a tuzrol, egy fel marek leostyan levelet aprora vagunk es a levesbe tesszuk. 1-2 perc  es le vesszuk a  tuzrol. Friss kenyerrel es friss vagy savanyitott csipos paprikaval talaljuk. Talalasnal izles szerint tejfolt is tehetuk a levesbe . Jo etvagyat!

u.i . Tehetunk bele karalabet is, , vagy barmilyen zoldseget amit szeretunk es ami van otthon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése