Lasagne alla bolognese

  Az olasz konyha csodai kozul, most  a lasagnet hoztam. Mint minden olasz etelt ezt is imadjuk. Finom kiados, hutoben elall par napig, kitunoen fagyaszthato, es par nap mulva meg finomabb mint frissen. Mikroban vagy sutoben nagyszeruen felmelegitheto.

Hozzavalok :
2 kanal olivaolaj
1 hagyma
1 nagyobb repa
2 cikk fokhgyma
500 gr daralt hus marhahusbol
1 ek paradicsompure
friss vagy szaraz oregano
1 zellerszar
1 ek Worcestershire szosz (nyugodtan el lehet hagyni)
1 baberlevel
30 ml voros bor (kb 2 ek)
1 db 400 grammos konzervparadicsom, ami aprora van vagva
50 ml tej
so es frissen orolt bors.

A besamelhez :

25 gr vaj
25 gr liszt
300 ml tej, 
szerecsendio (en nem teszek bele mert nem szeretem az izet)
60 gr chedar sajt reszelve
40 gr parmezan reszelve
4-5 retegre valo elofozott lasagne lap. Egy dobozbol altalaban a 3/4 fogyik el.

 Elkeszitese :

A 2 ek olajat megmelegitjuk, hozzadajuk az aprora vagott hagymat, a lereszelt repat,a zellerszarat amit aprora vagtunk es a zuzott fokhagymat. Megdinszteljuk, Hozzadajuk a baberlevelet es az oreganot. Egy masik serpenyoben 2 ek olivaolajon a daralt hust is megdinszteljuk,   Mikor megpuhult a hus es elfott a leve ami kifott belole, hozzaadjuk a paradicsompuret es tovabb kavarod. Hozzaadod a dinsztelt zoldsegeket, a 30 ml bort es tovabb fozod mig az alkohol elparolog.
  Most add hozza a kis paradicsomkonzervet, ha nincs felvagva akkor vagd apro kockakra.Fozt egyutt az egeszet meg par percig. Vegul hozzaadod az 50 ml tejet, ami ugyan elhagyhato, de a tejtol nagyon finom kremes allaga lesz a szosznak. Ossze rotyogtatod es leveszed a tuzrol.

   A besamael keszitese :

A vajat megolvasztod, hozzadod a lisztet es kicsit megpiritod, mintha rantast keszitenel.  Felontod tejjel kozben egyfolytaban kevered, maskepp csomos lesz, legjobb egy habverot hasznalni erre a celra. Sozod, borsozod, reszelsz bele szerencsendiot. Miutan izlesed szerint megfuszerezted, hozzaadod a cheddar sajtot. Addig fozod mig elegge suru lesz, mint egy kremleves pl.

Osszeallitasa :
  Egy tuzallo adeny aljara egy kis besamel szoszt kensz,rahelyezed az elso reteg lapot, arra jon egy reteg a ragubol, majd egy reteg besamelszosz,  (en a lapok koze is szoktam szorni sajtot)
 ujbol egy reteg lap, ragu, besamel, .... ezt igy folytatod, mig megtelik az edenyed. Az utolso reteg lapra csak besamel szoszt teszunk amit megszorunk a reszelt parmezannal. Sutobe tesszuk es megsutjuk, nalam Barilla lasagne lappal ez kb 35 perc. Egy kest vagy villat beleszurva tudod ellenozrizni , hogy megpuhultak-e a lapok :) Erdemes a tal vagy edeny ala egy masikat is tenni, ha netan a ragu szaftja vagy a besamel kicsorogna, ne az egesz sutot kelljen takaritani. Jo etvagyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések