Keresés ebben a blogban

2015. május 4., hétfő

Bolognai spaghetti, ahogy en keszitem

Az olasz eteleket imadom, koztuk a blognai spaghettit is. Tegnap volt a vacsorank, ugyhogy ma beirom a blogra hatha mas is kedvet kap elkesziteni.


Hozzavalok: 50-60 dkg jo minosegu daralt marhahus.
                    1 kozepes meretu voroshagyma
                    1 repa,
                    2 ag amerikai zeller
                    1 cikk fokhagyma
                    1 pohar szaraz vorosbor, olyat tegyunk hozza, amit mi magunk is meginnank,szoval jo minosegut.
                     olivaolaj,so,bors, keves szaritott oregano.
                    (van aki tesz hozza rozmaringot is es egy baberlevelet
de ez opcionalis, mindenki dontse el tesz hozza vagy sem, en nem szoktam.
 chilipehely (elhagyhato)


Elkeszitese : A repat es hagymat lereszeljuk a nagylyuku reszelon, es olivaolajban odatesszuk dinsztelodni, hozzaadjuk a zuzott fokhagymacikket is.Sozzuk,borsozzuk. Mikor mar a zoldseg megdinszetlodott, hozzaadjuk a daralt hust,  es allando keveres kozben a hust szetszedjuk, mert a daralthus osszeall maskepp. En egy kezi habverot szoktam hasznalni . Mikor elfott a husbol a le,  es hozzadjuk a szaritott oreganot, kb 1 kk (de inkabb izles szerint) en egy kis chilli pelyhet is szoktam beletenni igy kicsit pikans lesz. A zoldseges hust az edeny szeleire huzzuk es a kozepebe teszunk 1 kk paradicsompuret, amivel jol elkeverjuk a ragut. Majd hosszaadunk 1 kis doboz aprora vagott paradicsomot,  lehet konzerves vagy ha van otthon jo erett paradicsomunk azt is hasznalhatjuk, csak a hejat huzzuk le. A legjobb ehhez a hosszukas paradicsom, az jo husos es a leve keves. Kicsit osszeforraljuk, majd raontunk 1 pohar (200 ml) vorosbort , es tovabb fozzuk, mig az alkohol teljesen elparolog belole. 1 csipet cukrot is adhatunk hozza.
   Ha nem eleg rajta a szaft, akkor a spaghetti fozolevebol adhatunk meg hozza, a benne levo kemneyito kicist meg is suriti es kremesebbe teszi a ragu szaftjat. Ehhez a mennyiseghez egy 500 grammos spaghettit hasznaltam. A tetejere sajtot szortam,  es parmezant. A spaghettit nem fozzuk szet  a legjobb modja  "al dente" fozni  vagyis haraphatora fozni, semmikep sem tulfozni. Jo etvagyat!             
                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése