Laffa,arab kenyer.

Tegnap laffat keszitettem, nagy sikerrel, batran mondhatom, a boltinal finomabb lett es meg sikerelmenyem is volt :)
   Mivel itt a kozelkeleten mindenki pita imado, eleg sokat fogyasztunk belole. Nos ,a laffa is egy pitafeleseg, csak legalabb 2x akkora es nincs zsebe. Altalaban megkenik humusszal, valami csipos paprikakremmel pl harissaval, tesznek bele salatat majd a shawarmat (avagy gyrost ahogy otthon ismerik) Letezik a sokkal nagyobb pita, amit iraki pita neven ismenek, az hatalmas,  kb 60-70 cm atmeroju, es ugy eszik hogy tepnek belole  kisebb darabokat ugy martogatjak a humuszt vagy tesznek bele egy egy falatnyi hust es salatat. Mindharom nagyon finom kenyerfeleseg. De a ferjem kedvence a laffa, ezert laffa receptet kerestem az itteni bloggereknel, majd tobb receptbol osszerakva lett az enyem. Akkor kovetkezzek a recept :


Hozzavalok :
4 pohar liszt (240 ml poharral merve)
1 evokanal szaritott eleszto
1 evokanal mez
3 evokanal olivaolaj, fel evokanal so (vagy izles szerint)
fel pohar szodaviz (nem eliras)
1 pohar langyos viz.

Elkeszitese : A hozzavalokbol tesztat gyurunk, jol kidolgozzuk. A sot a vege fele adjuk hozza. kellemes tapintasu, jol kezelheto tesztat kapunk.Mivel minden orszagban mas minosegu a liszt, igy a folyadek mennyisege is eltero lehet kicsivel, ha kemenynek erezzuk meg adjunk hozza egy csepp vizet. En soha nem teszem bele egyszerre a megadott vizmennyiseget, inkabb adagolom hozza aprankent, amennyire szukseg van.
   A jol kidagasztott tesztankat egy talba tesszuk a tetejet megkenjuk olajos kezzel, letakatjuk egy konyharuhaval es duplajara kelesztjuk, ez kb 1 orat vesz igenybe.
Mikor megkelt 8-10 darabra osztjuk. Nekem 90 dkg volt  a tesztam 10 fele osztottam, minden darab laffanak valo 90 gr volt. Zsemleformara formaljuk oket, majd konyharuhaval letakarva tovabbi 15-20 percet pihentetjuk. 
  Eloveszunk egy lehetoleg ontottvas, vagy keramia bevonatu serpenyot aminek kb 28 cm az atmeroje. Nem kell megolajozni de aki szeretne az egesz vekonyan kikenheti, en nem tettem.
 Jol felforrositjuk. Mig a serpenyont forrosodik, addig kinyujtjuk az elso laffat, kb olyan mereture mint amekkora a serpenyonk. En felemelve meg a szeleit meghuzogattam kicsit.  Mikor mar eleg forro az edenyunk beletesszuk a vekonyra nyujtott laffat es kb egy es fel percet sutjuk minden oldalan. Szep holyagok lesznek rajta, es megduzzad. Vigyazzunk ne sussuk tul, emrt akkor kemeny lesz es nem lesz kezelheto, nem tudjuk felcsavarni. Olyanra sussetek mint a kepen lathato. Mig az egyik laffank sul, addig elkeszitjuk a masikat.
   Minden kesz laffat konyharuhaval betakarunk, igy orizzuk meg a puhasagat,nyugodtan tegyetek egyiket a amsikra, mint a palacsintat. A kihult laffakat nylonzacskoba tesszuk, de mehet egyenesen a fagyastzoba is ami megmarad, kiveve a fagyasztobol percek alatt ujbol olyan lesz mint a friss. A laffa egyik oldalara heleyzzuk amit bele szeretnenk tenni, ugy hogy az aljan par cm uresen maradjon, Felhajtjuk a laffa also reszet, majd azt az oldalat ahova a tolteleket tettuk elkezdjuk feltekerni mint a palacsintat. mivel az also reszet felhajtottuk, olyan lesz mint egy kis csomag, nem csorog ki belole semmi. Papirt vagy alufoliat tekerjunk a vegere. Jo etvagyat!

Megjegyzések

  1. Kiprobaltam,nagyon finom lett.Koszonom,hogy megosztottad velunk a receptet:)

    VálaszTörlés
  2. Azt szeretném megkérdezni, hogy a kanál az milyen kanál?
    Tippem szerint evőkanál, de az nem sok az élesztőnek?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések